美容扮靚

跳至

首頁
45678...48

尾頁

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-19 19:08
怎麼判斷效果是醫美還是護膚品呢?

我1月頭做20%果酸換膚,面同頸都3分鐘,手背5分鐘。果酸濃度同時間只係正常皮膚最初級,相隔上次超過3個月係要由低做起。

果酸已經做過好多次,好清楚1次嘅效果可以去到邊。唔太可能明顯淡頸紋,緊緻就更加唔得。

1月中開始搽金字塔面霜,多數時間1日搽2次。一方面係懶,唔太凍/乾我就只搽呢個霜。另一方面係會密集做醫美,唔想搽太多嘢搞到太複雜。

其實當時我對呢個霜期望唔大,幾個主打成分都幾陌生,不確定因素好多。恃住做咗我覺得最抵做嘅果酸,果酸一定有效果,個霜唔搽出事就算數。如果無果酸保底,我會搽其他更有信心嘅產品。
attach0/tmp/phpCsyrbA

珍珠宮

bbbchoco 發表於 23-8-19 21:37

甘你糸咪放完暑期,就吾會 update 呢個帖啦

我離香港唔遠,但鄉下地方無訊號。

10月完成鄉下項目,會放幾日假,唔返港都會去大城市,應該上到BK。

12月一定要返港,傾下年工作計劃、寫手下工作年報,估計逗留2星期。

畢業第15年,我係香港已經無工作經驗可以增值/專業資格可以考取,我又唔想開始享受生活,我更加享受工作。

MICLOH168    發表於 23-8-21 00:47

珍珠宮

bbbchoco 發表於 23-8-20 21:14
你真係生性又上進 又吾怕挨

甘你stay系鄉下地方,系趁放假出去做醫美?

我本來唔介意係邊度做醫美,反正首選公立醫院,後來發現唔係咁多城市醫美選擇好似深圳、廣州呢啲發達地區咁多元化。

只得公立醫院一個選擇嘅,價錢又貴,儀器又舊,醫生冷漠,無得商量。有私營連鎖醫美嘅地方,話曬有競爭,公立醫院價錢相對無咁離譜,儀器都更新好快。

1月做果酸,做慣做熟,求其係廣州揀個做過嘅平價私營連鎖做快靚正。

3月做m22 resufx,趁去廣州開會同一間私營連鎖做返。上午做完,下午開會,夜晚坐動車返鄉下。

5月做相控微針,又趁去廣州開會特登走去深圳另一間私營連鎖做,夜晚坐動車返鄉下。
attach0/tmp/phph0sq8g

珍珠宮

回覆樓主:

蘭芝三管精華

好唔容易韓系有個好產品,我修復完m22 resurfx就接力試新,3月尾開始搽蘭芝三管精華。

價錢唔可愛,我只買U先,收集咗24個1.5ml試用裝。

混合之後質地係滋潤嘅乳液,天氣熱返,我好艱難咁斷續搽咗15個試用裝。只搽夜晚,多數只搽眼同頸。

呢支真係唔敢講有咩效果,搽得太少日子。眼同頸m22 resurfx又重點有打,而m22 resurfx只係第2次打,未係好掌握到效果去到邊。

等到今年最凍月份會再認真嘗試蘭芝三管精華,組員話人體功效測試對川字紋、法令紋都幾唔錯。
attach0/tmp/phplAGDqm
attach1/tmp/phpWCyAnB
attach2/tmp/phpJRdCkQ
attach3/tmp/phpsJpLh5
attach4/tmp/phpPyoXek
attach5/tmp/phpwySbcz
attach6/tmp/phpnwTs9N
attach7/tmp/phpEgmN62
attach8/tmp/phpR6ua4h
attach9/tmp/phpYiYA1w
attach10/tmp/phpZoS2YL

珍珠宮

回覆樓主:

本來係睇日期,點知睇到最下面嗰行字"口罩檢測符合YY/T 0969-2013",即係"一次性使用醫用口罩"。

level 2唔係起碼符合YY0469-2011 醫用外科口罩咩?
attach0/tmp/phphibovl

珍珠宮

kaka80 發表於 23-8-21 11:33
m22 即是光子嫩膚?

m22係主型號,主要做光子嫩膚,唔同版本仲有個m22 resurfx手具有1565非剝脫點陣功能。
attach0/tmp/php6CoPXO
attach1/tmp/phpd6feBJ
attach2/tmp/php2CsIeE
attach3/tmp/phpdTchSy
attach4/tmp/phpirnUvt

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-21 06:20
茶做m22 resurfx和相控微針都沒有選擇公立醫院是甚麼原因呢?

小紅書刷到mistine防曬霜又出事了,但是看不 ...

我m22 resurfx同相控微針都想一次過做眼面頸,公立醫院醫生通常唔肯3個部位,連2個部位助理都唔回覆啦!

有相控微針嘅公立醫院唔多,價錢幾驚嚇,相比我私營連鎖做係¥2480(面包括眼)+¥800(頸)。
attach0/tmp/phpu10yEE

珍珠宮

回覆樓主:

小紅書無推送我mistine,反而係菜鳥和配方師。

我粗略睇咗mistine時間線、品牌回應、樂樂團长回應(右邊),經常有爭議嘅防曬霜唔揀保平安。

防曬霜好講技術,歐系、日系、中日合作、國貨呢4個之中都揀唔到?
attach0/tmp/phpwcG3fw
attach1/tmp/php5fGdA5
attach2/tmp/phpwRpxUE

珍珠宮

回覆樓主:

博主係粉絲群組會更坦誠
attach0/tmp/phpR59qec
attach1/tmp/phpBOuujR

珍珠宮

回覆樓主:

終於有行內專業人士出聲
attach0/tmp/phpJrtFqF
attach1/tmp/phpMjrmJL
attach2/tmp/phpv7c71R
attach3/tmp/phpmmKUkY
attach4/tmp/phpLrnLD4

珍珠宮

回覆樓主:

可孚酒精消毒片(6cm x 6cm)

1片快手抹足夠2個手機用,抹1個10吋平板電腦就有啲唔得啦!
attach0/tmp/phpXdlShI
attach1/tmp/phpm1zqQY
attach2/tmp/phptzk2of

珍珠宮

sun6628 發表於 23-8-21 16:36
茶請問你之前有一個post講一支叫corrector
我想買來搽我D長期閉塞粉刺,請問是黑頭果支定 毛孔調理果支才 ...

黑頭係開口粉刺,如果又多又已經存在好耐,我會選擇手動清理下先。

趁卸完防曬霜,敷幾分鐘熱毛巾,等毛孔張開順便清理黑頭。頑固嘅未必一次清除到,唔使勉強,每次清除幾個已經好好。

correctors好耐無買,因為轉咗用makehappyskin。

makehappyskin粉刺代謝精華3支裝平均hkd200/支,1支全面搽夠用3星期。大小姐只搽鼻頭、下巴,1支用到2個月,唔係想像中咁貴。呢支日頭都可以搽,心急就1日搽2次。

correctors就梗係雙A雙酸呢支更強效,有hpr 0.3+retinol 0.2,順便抗埋衰老。而你有用緊其他retinol 0.3以上嘅話,唔使再買correctors,retinol本身對黑頭/粉刺就有一定效果。

珍珠宮

Beibeisam 發表於 23-8-20 22:18
唔好意思,想問下一支防曬要睇d 乜知道安唔安全,好唔好?
可否介紹幾支你覺得好成份又安全的?
Thanks a ...

如果一個防曬霜成分好安全而防曬力唔夠,你覺得好唔好?例如一堆日系低敏品牌嘅物理防曬霜,真實防曬值好可能低到你唔信,連防曬傷都做唔到。自從消委會測試fancl之後,我對物理防曬霜有好大心理陰影。

物理防曬霜為咗改善膚感,普遍用納米化物理防曬劑,安全又成為一個問題。除咗滲入皮膚,無包膜嘅納米化物理防曬劑仲有光活性,會產生大量自由基,衰過唔搽。

除咗幸福肌聲稱用光活性較低嘅金紅石型納米化二氧化鈦,又會包膜隔絕納米化二氧化鈦同氧化鋅光活化,其他品牌唔見有提供呢方面資料,分分鐘又中招。
attach0/tmp/phpReDS3G
attach1/tmp/phpCnhVqO
attach2/tmp/phpVKa2NV

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-22 06:20
香港買到的防曬霜,茶戶外工作會用哪個呢?

用我今年新標準+考慮埋季節就會揀呢4支:
春~anessa perfect uv sunscreen skincare milk
夏~shiseido the perfect protector
秋~vichy capital soleil uv-age daily
冬~la roche posay uvmune 400

7月大小姐用1樽anessa 60ml,有曬黑。我覺得係補搽次數唔夠,佢成個月都全日駐地盤,得午餐1小時唔使曬。相比我以前,呢種情況1星期就用咗30ml。

8月大小姐就話轉用shiseido,今次好啲,半個月用完1樽50ml,無曬黑。

珍珠宮

Beibeisam 發表於 23-8-22 19:11
啱啱沖左去萬寧買咗支vichy capital soleil uv-age daily,原來好幾間萬寧都冇貨。
...

你由全物理直接轉去全化學會唔會太刺激?

記得搖匀先搽!
attach0/tmp/phpQNQACs

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-22 19:58
茶有買PURID美白雙子星嗎?

我無買purid美白雙子星,睇完全成分唔符合我預期,改動好多下。

我用住左旋C同乙基VC先,等一段時間睇下purid呢2支有無出口碑,可能要到雙11再考慮。
attach0/tmp/phpU5R7fR

珍珠宮

回覆樓主:

用開呢款medicom level 1口罩,點知發現level 1標誌無咗,變成YY/T 0969-2013。
attach0/tmp/phpml3SPi
attach1/tmp/phpfQn99n

珍珠宮

me920 發表於 23-8-23 09:05
greentea, 想問下咩牌子的supplements 是細細粒容易吞架? 我想買維B, thx~

我只買過dhc b complex,1粒直徑8mm。

種類齊全,份量就比較大,我會1粒剪開分2次食。

唯一係就算每日食2粒葉酸都唔夠每日建議嘅400微克,備孕/懷孕就買其他牌子。仲要香港同台灣份量唔一樣,sasa嘅係每2粒330微克,台灣dhc官網就每粒100微克。
attach0/tmp/phpQHSbDK
attach1/tmp/phpC8Mfcj
attach2/tmp/phpUdEoLR

珍珠宮

asweetmom 發表於 23-8-23 01:50
那麼大小姐搽甚麼美白呢?

大小姐7月肯定有曬傷,只不過無去到甩皮、有水泡咁嚴重,我梗係同佢搞修復先啦!

我曬得勁會用bioderma再生水/makehappyskin敏感時刻保濕精華露,比較貴,大小姐用完我啲存貨估計唔會自己買返。

平靚正就至本晶凍面膜,預先放入雪櫃,卸完防曬霜搽一次過做埋冷敷。呢支係季節限定,每年夏天上架。

夜晚就搽簡單葉子定格面霜瞓過夜,夏天我買輕潤款。主要睇中有2%依克多因,我護膚品之中一定要有呢個成分,防曬打底同修護都好好用。另外有3%乙基VC,都叫做有滿足到美白需求,又無左旋C酸性刺激。
attach0/tmp/phpc43Mnl
attach1/tmp/phpmzLOYe
attach2/tmp/phpMSyXz8

珍珠宮

Beibeisam 發表於 23-8-22 14:40
多謝你詳細解釋,原來選擇一支防曬好多學問,我都要再研究一下。我之前一直就係用fancl, 見到你share 個po ...

呢3個物理防曬霜都做到我想要嘅隔絕化學防曬劑效果:

nov spf35
成分簡單,質地比較難推,要花啲時間。要台灣網購,有啲麻煩。

香港sasa依家得返nov管裝spf32同spf50,管裝spf32內地都好受歡迎,膚感好。不過唔夠防水,即係隔絕功能唔得。

atorrege ad+ spf30
香港屈臣氏買到,即刻試到膚感,乳液質地好搽,但有啲貴。

proya云朵
淘寶買都算方便,又平。搽上面發灰又發青好詭異,打底就無所謂。

首頁
45678...48

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊