3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我仔都係k2,言語遲緩,英文,數學跟到,中文唔得認字認唔到,言語遲緩影響埋社交,所以我留,我仔做功課跟到,自己做架,但言語唔得,好難升上去,因為等於一個bb,我反而擔心repeat一年可唔可以追返言語遲緩,更係想重讀一年算,有冇小朋友幼稚園要repeat2年?我個仔仲要大b1月出世,好擔心

珍珠宮

Fayecmw 發表於 24-5-12 22:00
其實我囡都差不多,中文&數學跟到,英文就細階都未認到,其實學術我唔係最擔心,因為有心追都有信心可追到 ...
我重讀k2,佢講中文發展遲緩,溝通唔到交到社交有問題,係公園撞到同學佢溝通唔到,個同學頂唔順走左,佢都唔開心睇住佢走左去,我見到同同學言語相處好遠,同學講一連串句子,佢都唔識答人,例如同學問佢點解係度佢冇反應答唔到,攪到佢有排唔肯去公園玩,以排去返先肯,但冇人陪佢玩好快要走,本身決定repeat,係公園咁睇到更加會程讀k2,其實feel 到自卑,今朝同班主任傾左一輪,都話轉左全日再加重讀會進步好多,我擔心言語進度爭好遠,我驚重讀一年都唔夠,老師話佢唔識講,但都理解,係慢左d , 但起碼理解,我都安心d

珍珠宮

爭咁遠上到小學仲大獲,k3乜都句子仲自卑,我令願留一年,校長本身叫我k1留,我覺得k1得玩,k2先留,點知後悔應該k1留,因為k1唔知乜事留左,k2知知地,同佢係言語同社交,k1都應該重讀,攪到以家轉全日班個仔喊唔想,上年轉佢未咁大感覺,今日返黎同佢講5歲就要轉全日班,等佢好過d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊