家庭理財

跳至

首頁
34567...54

尾頁

男爵府

HandShum 發表於 16-7-21 11:46
請教

1243, 已上升很多, 可以係咩位入呢?

始終都系今年先上市,上左4個月左右,技術分析吾太適用,而且比起招股價已經升左6倍有多,一旦獲利盤湧現,一日跌10幾%都吾出奇,暫時觀望為主
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

agugi 發表於 16-7-21 16:38
請教樓主,新手,上週$2.7買入2380中國電力,现應持有或先止赚?或上望多少?謝謝
...

睇下下星期升吾升得穿星期五既收市價,升穿既話繼續睇好(企穩2至3日),跌番落去既話可以考慮止賺先,之後先搵位再入,初步目標價3.25左右

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

7月豆沙包 發表於 16-7-13 10:46
好,我都覺得很多股現價都太高,難以入手只好等待中

非常同意 我都等中

男爵府

skso 發表於 16-7-22 06:59
tmacho:點睇2333長城汽車?我上年$46蚊入咗一仟股,$38.5再入多一仟股,買一送二股後,宜家平均價每股$14蚊, ...

近排汽車股走勢都系吾錯,支持位約7.2,大概系7.88附近有阻力

前景就睇下間公司黎緊會吾會有突破,例如研發更多能源車,無人自主車

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

aliceay 發表於 16-7-22 13:39
2382舜宇光學 點睇?

呢隻真系前景好明亮,中長線渣既話系一隻吾錯既選擇,簡單操作逢低吸納

第一支持位約29.25

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

yingiyng 發表於 16-7-22 17:14
388下半年會爆升嗎

除左有超級重大好消息,否則就算深港通車,都未必會大升,始終上年200蚊樓上既蟹貨實在太多

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tmacho 發表於 16-7-22 23:13
睇下下星期升吾升得穿星期五既收市價,升穿既話繼續睇好(企穩2至3日),跌番落去既話可以考慮止賺先,之 ...

謝谢你

大宅

tmacho 發表於 16-7-22 23:46
呢隻真系前景好明亮,中長線渣既話系一隻吾錯既選擇,簡單操作逢低吸納

第一支持位約29.25

最近2382突破上升通道到30.x。我現正考慮要不要在這個位入,但同時又不知道會否跟住大市調整。

大宅

tmacho 發表於 16-7-22 23:43
近排汽車股走勢都系吾錯,支持位約7.2,大概系7.88附近有阻力

前景就睇下間公司黎緊會吾會有突破,例如研 ...

2333日線圖見到頭肩底利好形態,週線圖剛突破30週線同有底背馳,淨係技術分析黎講好有機會轉勢回升,不過要注意舊年7月$19位置會有好大阻力,樓主點睇?

男爵府

tmacho 發表於 16-7-22 23:43

前景就睇下間公司黎緊會吾會有突破,例如研 ...
謝謝您回覆!

子爵府

Thanks tmacho

男爵府

<市場快訊>

本週聚焦28號日本議息會議,市場傳日本擬推出經濟刺激措施,規模多達20萬億日元,而上週央行行長克田東彥卻暗示大開印鈔機成數不高。若如市場預期加大放水規模,日元短期或會上望$109;相反,若不符合預期或維持不變,日元或會下破$105,目標到$100附近,屆時日經指數亦會被拖累,或會影響恆指的去向。

黃金方面,仍然在$1310支持位上面徘徊,若失守的話,或會見$1260。

恆指方面 ,自突破三角形後,已升至首個目標22200點附近,現時以21600為首要支持。

<股份回顧>
上週推介的網龍(HK777)最高曾上到27.5,收市價為26.8,剛好到達首站目標價26.8,下一關目標為約28.5。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

aliceay 發表於 16-7-23 01:10
最近2382突破上升通道到30.x。我現正考慮要不要在這個位入,但同時又不知道會否跟住大市調整。
...

呢類股份回調既話一般都會回得比多,吾想高追既話就先放入觀察名單,等佢回調之後先再入,中線黎講仍然值得吸納

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

aliceay 發表於 16-7-23 08:48

2333日線圖見到頭肩底利好形態,週線圖剛突破30週線同有底 ...

睇下本身有冇貨啦,冇貨既話可以選擇其他同類車股

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

回覆樓主:

thx for sharing

大宅

tmacho 發表於 16-7-13 22:29
回覆 Ting0731 的帖子

1314,本身股價系1.4-1.6徘徊左好幾月,業績宣布後更加急插,翠華防守性太低,你睇 ...

樓主忠言

大宅

tmacho 發表於 16-7-25 02:16
本週聚焦28號日本議息會議,市場傳日本擬推出經濟刺激措施,規模多達20萬億日元,而上週央行行長克田東彥 ...

777 咩位入好呀?

男爵府

<市場快訊>

等待議息結果。
市場交投謹慎,黃金徘徊1320附近,支持位約1297/1268。
日元仍然在105附近走動,或待議息後才有去向。下破$105,目標約$100。

昨晚美國商務部公佈,當地6月新屋銷售增加至59.2萬間,增速為2008年2月以來最快,也好於預期。近期美國整體經濟數據向好,加息的概率有所上升。

而恆指昨晚高見22300,其後收市回至阻力位樓下22129,或等待結算及議息後才有方向,升穿22200,中線目標23000。

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

Vicko321 發表於 16-7-26 14:42
777 咩位入好呀?

25.8附近可考慮(視乎當時情況),較大支持位24.8

埋沒良心既人愈黎愈多