嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...58

尾頁

禁止訪問

回覆:LailaiChan 的帖子

禁止訪問

回覆:Yee0113 的帖子

男爵府

虎到金來勳章

馬油都唔係個個得, 如果係乾燥性濕疹比較有效.
上次, 做PROMOTION有個EE係咁幫我個囝搽, 搽完又係癢到C, 我頂唔順都係要即刻沖涼.
濕疹真係好煩, 最慘係每個人E治的方法都不一樣, 搞到我哋D媽咪, 成日做白老鼠, 由洗頭水, 沖涼液, 藥膏, 潤膚膏, 天然補充剤...等續樣試, 成屋都係藥膏日日上網爬文, 晚晚做人肉止痕機
我哋失敗既經驗應該可以出本書

男爵府

回覆 external 的帖子

can't agree more

複式洋房

濕疹仔 發表於 12-5-16 08:37
前晚擦馬油好痕癢!後眉沖涼擦皮得路油算好些了!可以安睡啦!唔知是唔是皮膚太干而引起呢!

...

你試下用愛麗她潤膚油沖涼 如果皮膏再乾D可以開盤水落愛麗她潤膚油浸下
我亞女用完黎沖涼個身無咁乾

大宅

我地濕疹之路!

我都好想同大家分享, 我bb呢三個月的濕疹問題, bb而家6 個半月, 最初bb塊面起左紅疹,咁咪帶bb睇哥哥睇開嗰西醫, 因為之前哥哥3個月既時候都有呢個情況,搽左2日藥膏就好番晒, 直至而家都無發過,但係bb既情況就唔一樣,搽左藥膏2日之後反而仲差,原本紅疹的地方開始出水, 搞到我好驚, 朋友叫我試下搽珍珠末,試左幾日好似無乜用,跟住朋友叫我試下睇中醫, 我又帶bb去試, 點知個身開始出埋, 另一邊面都有, 輾轉之下,另一朋友介紹左我去睇另一個中醫, 點知佢話我bb係脾濕, 食左3日藥開始有好轉,再繼續食多一星期接近好番晒的時候,我俾左小小蒸蛋bb食, 點知佢敏感,全身出晒風難,腫晒,嚇到我即刻帶佢入急症室, 醫生話佢可能對雞蛋有敏感, 叫我暫時唔好再俾佢試住,咁食左d抗敏感藥就番屋企,不過可能令到bb好痕,搞到佢又搲到損晒,咁又再帶佢睇中醫,繼續再食藥又好番d不過好反覆,時好時發,(待續)要落車
過左一星期左右, 到晚飯時間, 我見bb都差不多夠鐘食粥, 咪順便俾d蒸魚佢試下囉, 點知嗰晚就好痕, 瞓覺仲搲到塊面流血, 勁心痛, 諗下諗下, 可能佢對高蛋白既食物敏感, 咁就
令我聯想起奶粉, 其實bb頭3個月係母乳+illuma, 後尾停左母乳, 淨飲奶粉, 但係我覺d便便仲好稀同好密, 咁咪同佢轉飲能恩, d便便係有好到, 但係濕疹問題開始嚴重, 直到2星期前係city super見到有機奶粉做緊promotion, 同佢轉左physiolac低敏, 呢隻奶粉標榜可以改善bb濕疹 開頭買左一罐試下 ,點知食左2日bb開始無咁痕同埋無再出水, 咁緊係繼績食啦, 咪再買多一罐, 因為佢得400g, 3-4日就食完, 到昨天大概食左7日, bb塊面完全好番晒, 仲一覺瞓天光, 所以我好開心, 想同大家分享^^

大宅

我地濕疹之路!

我都好想同大家分享, 我bb呢三個月的濕疹問題, bb而家6 個半月, 最初bb塊面起左紅疹,咁咪帶bb睇哥哥睇開嗰西醫, 因為之前哥哥3個月既時候都有呢個情況,搽左2日藥膏就好番晒, 直至而家都無發過,但係bb既情況就唔一樣,搽左藥膏2日之後反而仲差,原本紅疹的地方開始出水, 搞到我好驚, 朋友叫我試下搽珍珠末,試左幾日好似無乜用,跟住朋友叫我試下睇中醫, 我又帶bb去試, 點知個身開始出埋, 另一邊面都有, 輾轉之下,另一朋友介紹左我去睇另一個中醫, 點知佢話我bb係脾濕, 食左3日藥開始有好轉,再繼續食多一星期接近好番晒的時候,我俾左小小蒸蛋bb食, 點知佢敏感,全身出晒風難,腫晒,嚇到我即刻帶佢入急症室, 醫生話佢可能對雞蛋有敏感, 叫我暫時唔好再俾佢試住,咁食左d抗敏感藥就番屋企,不過可能令到bb好痕,搞到佢又到損晒,咁又再帶佢睇中醫,繼續再食藥又好番d不過好反覆,時好時發,(待續)要落車

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 回覆:Boscobaby的帖子

咁你中醫比咩藥方? 我都試緊中醫,好似好瞓左

禁止訪問

引用:馬油都唔係個個得,+如果係乾燥性濕疹比較有

禁止訪問

引用:Quote:濕疹仔+發表於+12-5-16+08:37+前晚擦

禁止訪問

引用:+本帖最後由+Boscobaby+於+12-5-16+11:37+

男爵府

虎到金來勳章

agree, 真係替你開心, 找到方法去幫BB.我囝囝都係食呢隻奶粉, VERY GOOD. 又易開又唔係好甜, 便便好令. 經你分亨後, 我才記得自己有罐低敏係屋企仲未試, 等我今晚試下. THANK YOU.

濕疹仔, 你用什麼同囝囝洗頭呢? 我發覺唔係好多洗頭水FOR 濕疹,
通常都係D CLEANER之類, 囝囝個頭好乾, 成日R, 邊款洗頭水又潤又止痕呢?

你覺得馬油同椰子油有什麼不同? 我試過椰子油, 囝囝好痕, 但第一次搽完確實係好好, 之後就唔得

禁止訪問

引用:+本帖最後由+external+於+12-5-16+15:23+編

禁止訪問

引用:+本帖最後由+external+於+12-5-16+15:26+編

男爵府

虎到金來勳章

你囝囝好CUTE. 我試到好話你知, 暫時未有
皮得露係咪只可以每星期用1-2次?
覺得馬油同椰子油有什麼不同? 我試過椰子油, 囝囝好痕, 但第一次搽完確實係好好, 之後就唔得

男爵府

虎到金來勳章

多謝你分享, 希望你會有好消息啦

禁止訪問

引用:+你囝囝好CUTE.+我試到好話你知,+暫時未有

禁止訪問

引用:+本帖最後由+external+於+12-5-16+15:36+編

大宅

回覆 Boscobaby 的帖子

而家有D外國兒科叫人一歲前唔好食魚,另外亦有書講過一歲前最好唔好食高敏食物及肉,而家皮膚好咗當然恭喜你,但敏感好衰,有時好咗皮膚走去個鼻/氣喉,小朋友一歲前腸道未成熟,好多野食清簡D會好D,呢個時代唔會有營養不良,但就係有超多敏感出現

男爵府

回覆:Boscobaby 的帖子

我剛剛係一田買左罐!明天開始比個仔食!希望有奇蹟!

首頁
45678...58

尾頁

跳至