0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

可以考慮用免提, 入房做住野泵. 要準備保溫袋, 要夠厚.
公司雪櫃加一個自己的膠盒, 方便運輸. 盒面同盒底放一片硬冰就夠哂凍
我用日本Logos Sub-Zero 黃冰, D奶可以雪到有冰沙

男爵府

可以考慮返買返呢件免提泵奶胸圍,係好好用…..最後真係要買罐奶粉看門口以防萬一,建議買d淡口味既奶粉,我兩個小朋友都係飲皇家美素….淡淡地口味,易入口d 同埋有乳脂rich d 營養豐富d,飲完又好訓d
attach1/tmp/phpgvKLkJ

洋房

yingwck 發表於 24-5-14 16:40
仲有一個月就要返工,到時想泵奶,想問做泵媽有咩要注意
我係公司泵左都差唔多2個多月,通常會係上晝同下晝泵1次,每次45分鐘左右,其實都幾辛苦架,有時會有閑言閑語,不過自己想堅持落去,有時候真係太忙就只係泵1次,如果唔夠奶就會補心美力,身邊好多媽媽都係推薦雅培呢隻,話出名同人奶比較相似,同母乳一樣有hmo同nts,對免疫力&抗體發展都好好。所以我都比較放心俾bb飲。在職泵媽要加油

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

yingwck 發表於 24-5-16 10:02
公司唔算人多,同埋9成以上都係女同事,我都諗住會用盒入住啲奶,放工就用保溫袋加冰種運奶

記得啲奶貼label,寫清楚日期同時間,雪奶我通常一至兩日內清晒,跟番次序清。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

另外,喺屋企時盡量埋身會慳好多時間,如果奶量夠就建議泵埋出嚟儲。

我生細女就最預計唔到,因為佢出世時好細粒,埋身啜得唔好,搞到要照燈,由個陣時開始我就泵奶用樽餵,之後出院再嘗試埋身都唔理想,變咗全泵媽,叫做撐到佢加固先慢慢補奶粉。

別墅

回覆樓主:

我諗除非係係富媽,復工後點都有時會因為忙而打亂左泵奶時間,太多不可控因素,都係盡量泵到就泵,唔夠奶就補奶粉,唔好俾自己太大壓力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊