0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好擔心...而家吖B半夜會咳醒, 試過餐同餐之間餵啲水都唔得, 係咪應該轉奶粉呢?

大宅

回覆 dominiciatong 的帖子

人奶轉奶粉?有機會係隻奶粉太甜或者太熱氣所以搞到BB咳,可以留意下BB啲痰係咩顔色

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

健康院姑娘講過六個月之前都唔建議俾水佢飲,如果真係有痰可能係奶粉太甜,我B 飲開美素金裝無蔗糖 唔算太甜,無話有痰既問題,又日日有便便。

男爵府

留意奶粉係唔係好甜?有冇添加蔗糖?食得甜嘢多會惹痰,你都可以試吓BB嘅奶粉係唔係偏甜,如果係嘅轉一隻冇蔗糖嘅奶粉對BB會好啲。
另外,上網搵吓拍背脊嘅影片,有醫護教過可以拍鬆D痰,bb會舒服D。

大宅

dominiciatong 發表於 24-5-12 21:03
好擔心...而家吖B半夜會咳醒, 試過餐同餐之間餵啲水都唔得, 係咪應該轉奶粉呢?
...

係呀 應該係奶粉唔夾bb 太甜或者熱氣 轉過奶粉比較好 唔係長期對bb健康影響都幾大下

別墅

Bb 甘細吞嚥肌肉仲係發育緊,所以口水、痰好易聚積喺氣管
有機會奶粉對於佢嚟講偏甜容易惹痰,現階段建議你要幫BB掃風要比平時掃得耐少少,或者幫佢拍痰,都會有幫助,當然飲隻奶粉唔甜唔熱氣冇咁易惹痰就更加好啦,我個女都係飲美素,唔甜唔易惹痰,仲日日有便便

大宅

虎到金來勳章

有啲奶粉有蔗糖 會太甜好易惹痰 我BB飲開美素金裝 貪佢無加蔗糖 而且口味淡冇咁易惹痰 不過如果佢長期都有痰問題既話 會唔會係感冒或者睇下醫生安心啲

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

我仔仔之前都係咁,一飲完奶粉就係咁咳,塊面又生粒粒,嚇到我差啲帶佢去睇醫生~之後問過其他媽媽朋友先知要揀返隻冇咁甜同冇咁熱氣嘅,同佢轉左飲雅培隻心美力先冇再咳咋

大宅

太甜會令BB 有痰咳 , 我仔飲開美素金裝 , 味道偏淡 , 日日食得痾得 , 無咩痰咳情況

別墅

回覆樓主:

可能係bb未適應新奶粉,所以先有痰,你可以一餐新奶粉,1餐舊奶粉試下,但如果舊奶粉係飲得唔好而轉,咁應該搵另一隻奶粉試下,bb未有味道既意識,所以味道稍為重少少既都會刺激到佢地,金裝美素味道淡淡地,又唔熱氣,唔會飲完有痰

複式洋房

虎到金來勳章

大人同小朋友唔同嫁! 你食慣唔同味覺得小小甜對佢已經太甜, 最好搵返隻淡味奶粉俾佢會銜接得好d

洋房

leungne 發表於 24-5-13 22:47
我仔仔之前都係咁,一飲完奶粉就係咁咳,塊面又生粒粒,嚇到我差啲帶佢去睇醫生~之後問過其他媽媽朋友先知 ...
我哋都係飲緊雅培心美力, 見佢有益生菌同HMO, 對BB腸胃同免疫力都有幫助, 阿B啲便便1日平均1-3次, 而且呢隻冇落蔗糖, 食完都冇咁易熱氣同惹痰

複式洋房

你而家餵緊呢隻係普通奶粉定已經係無糖奶粉?我BB之前飲普通奶粉都係咁,後來索性轉咗無蔗糖嘅enfinitas,呢款味道淡好多似返人奶,BB都冇唔肯飲仲少咗熱氣同起痰

複式洋房

BB幾大呀?其實初生B係唔啱飲太多水,濕下口仔當然得,
但其實初生BB腸道發展未成熟飲太多水反而會加重腎臟負擔
一般嚟講人奶或者奶粉所提供嘅水份已經好足夠

多痰都可能同奶粉太甜有關,
我小朋友食開無蔗糖嘅A+金蓋都冇呢個問題

複式洋房

dominiciatong 發表於 24-5-12 21:03
...
奶粉太甜好易起痰咳,我自己就揀左隻無蔗糖+偏淡口嘅雅培奶粉俾bb飲,暫時都唔見佢有痰同咳~而家飲緊個隻心美力出名似人奶,仲有益生菌hmo同nts,幫到bb免疫力發展,抗體多d,病痛都少d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊