0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

好似食極都唔係好吸收咁 頭痛

洋房

會唔會係你而家食緊嘅奶粉唔啱佢?有啲奶粉用嘅蛋白質分子大,BB嘅腸胃都會好難吸收

洋房

你留意下佢食完奶之後肚仔有冇脹卜卜咁,
好可能真係食滯但又消化唔到 咁啲營養就好難吸收得好

複式洋房

便便正唔正常先?如果奶量正常、排便又冇唔妥
咁就要睇下係咪飲食上營養嘅攝取量唔夠 尤其是蛋白質

複式洋房

餵開奶粉定人奶呀?
如果係前者,而你所揀嘅奶粉牌子冇用到優質/細分子蛋白的話,
其實BB腸胃發展未成熟好有可能冇辦法好好充分吸收同利用到奶粉當中所提供嘅營養

洋房

holidayIloveu 發表於 24-5-16 12:51
會唔會係你而家食緊嘅奶粉唔啱佢?有啲奶粉用嘅蛋白質分子大,BB嘅腸胃都會好難吸收 ...

我都有諗過,因為手上呢款奶粉都餵咗兩個幾月,我開頭都以為只係未慣,但當佢而家成長線一直喺低位徘徊,我都覺得咁落去唔係辦法

洋房

wulalula 發表於 24-5-16 12:52
你留意下佢食完奶之後肚仔有冇脹卜卜咁,
好可能真係食滯但又消化唔到 咁啲營養就好難吸收得好 ...
都真係有少少喎,唔通真係消化唔好?
但佢又冇好唔舒服咁,我不時都有幫佢掃下風,會唔會好啲?

洋房

XinXin.YHX 發表於 24-5-16 12:58
便便正唔正常先?如果奶量正常、排便又冇唔妥
咁就要睇下係咪飲食上營養嘅攝取量唔夠 尤其是蛋白質 ...

咁佢排便都算正常,又好少話屙水同冇便便嗰啲,我諗都算OK?
所以咁計隻奶粉好似又唔係唔夾佢腸胃吖,但就係唔長肉呢下棘

洋房

laviniaching 發表於 24-5-16 12:59
餵開奶粉定人奶呀?
如果係前者,而你所揀嘅奶粉牌子冇用到優質/細分子蛋白的話,
其實BB腸胃發展未成熟好 ...

唔記得講,係奶粉B呀
其實而家用緊隻奶粉都係當初試完試用裝見BB食完冇咩唔舒服就一直食到而家
佢都好似冇標明所用嘅蛋白質有咩特別

複式洋房

iamhelen 發表於 24-5-16 13:04
咁佢排便都算正常,又好少話屙水同冇便便嗰啲,我諗都算OK?
所以咁計隻奶粉好似又唔係唔夾佢腸胃吖,但就 ...

如果正常飲奶但唔長肉可能係BB腸道健康唔夠好,都會好影響吸收建議你可以試下搵啲益生菌嘅supplement比佢食下不過我自己就有啲懶,我會直接搵隻有齊MFGM HMO DHA嘅奶粉比佢食好似我而家餵緊嘅A+金蓋咁,佢仲要用埋優質蛋白,我BB食呢款食得好好仲好長肉

複式洋房

iamhelen 發表於 24-5-16 13:04
唔記得講,係奶粉B呀
其實而家用緊隻奶粉都係當初試完試用裝見BB食完冇咩唔舒服就一直食到而家
佢都好似冇 ...

如果係餵開奶粉你又唔介意轉
我都會話搵隻有埋HMO同有切割蛋白分子嘅奶粉會好啲
因為都真係要有好嘅腸道健康同免疫力先會更易長肉

我自己都係用緊neuropro,佢就係用咗優質而細小嘅蛋白分子
仲有齊晒多款可以支持腸胃健康嘅成分同益生菌,
係無蔗糖得嚟我BB好鍾意食

複式洋房

搭單問,如果真係餵極奶粉就算奶量、排便都正常,但就係唔長肉,咁喺呢個情況下提早加固又得唔得呢?聽人講好似仲可以試下加鮮奶,係咪真係得架?

複式洋房

Rosalynerose 發表於 24-5-16 13:11
搭單問,如果真係餵極奶粉就算奶量、排便都正常,但就係唔長肉,咁喺呢個情況下提早加固又得唔得呢?聽人講 ...
其實一般好似都唔係太建議早過半歲加固,因為BB身體機能未成熟,太早加固反而會怕令佢食物過敏,千祈唔好呀

複式洋房

Rosalynerose 發表於 24-5-16 13:11
搭單問,如果真係餵極奶粉就算奶量、排便都正常,但就係唔長肉,咁喺呢個情況下提早加固又得唔得呢?聽人講 ...
鮮奶係高蛋白質,但其實佢既蛋白質結構好似同一般奶粉&人奶嘅蛋白質唔同
BB消化同代謝功能冇大人咁好,受唔住架
你都係搵過隻好啲嘅奶粉同補下益生菌改善BB腸胃同消化力啦,呢啲真係冇捷徑架

洋房

laviniaching 發表於 24-5-16 13:09
如果係餵開奶粉你又唔介意轉
我都會話搵隻有埋HMO同有切割蛋白分子嘅奶粉會好啲
因為都真係要有好嘅腸道健 ...

呢隻我都聽身邊唔少朋友講過,,呢隻成分好似好全面咁,呢款邊度有得拎試飲裝?

複式洋房

iamhelen 發表於 24-5-16 13:19
呢隻我都聽身邊唔少朋友講過,,呢隻成分好似好全面咁,呢款邊度有得拎試飲裝?
...

應該一般健康院都有,當初都係健康院姑娘推薦我食呢隻既,見好就一直食到而家

洋房

laviniaching 發表於 24-5-16 13:55
應該一般健康院都有,當初都係健康院姑娘推薦我食呢隻既,見好就一直食到而家
...
oooic,唔該晒你先,我上網睇完見呢隻成分真係幾好,同埋都多人講,我都試下比BB轉飲呢隻睇下有冇改善先 thx thx

複式洋房

iamhelen 發表於 24-5-16 13:58
oooic,唔該晒你先,我上網睇完見呢隻成分真係幾好,同埋都多人講,我都試下比BB轉飲呢隻睇下有冇改善先 th ...
我細女之前體重過輕都係食neuropro追返
呢款除咗用咗優質蛋白方便小朋友消化吸收仲有加益生菌
幫小朋友腸胃打好基礎吸收自然好,阿女食完真係好長肉

大宅

我覺得媽媽又唔洗太緊張,我b 飲美素金裝,消化好,日日有便便,體重都達標,肥肥白白。其實bb食得訓得痾得就無問題啦,bb會慢慢長肉架啦,唔使太早加固。

別墅

其實bb大唔大隻有時都好睇爸爸媽媽,如果你哋本身都係瘦底,bb都唔會話太肥~同埋佢飲奶正常其實都好Ok😊我仔飲開美素金裝,都唔係肥b,不過佢健康,日日有便便~我就收貨😆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊