美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做咗咁多功課,第一次打針以為精靈針結節機會極低,點知會出現咗係我塊面度,好想知有冇人試過個結節會自己消失?

大宅

鑽卡 發表於 24-5-18 19:44
做咗咁多功課,第一次打針以為精靈針結節機會極低,點知會出現咗係我塊面度,好想知有冇人試過個結節會自己 ...

有冇即刻返去搵醫生沖鹽水?
我自己打過derma veil 結節過,2018年等,到2023年年尾先吾自己散左

複式洋房

yipmc 發表於 24-5-18 22:43
我自己打過derma veil 結節過,2018年等,到2023年年尾先吾自己散左
...

今日返去比醫生睇過,佢話可以試下用鹽水沖,都可以再等下,而家結節我覺得都有成cm大,喺咀角附近摸到不過肉眼望又唔係太覺,我驚沖完會嚴重左,所以想考慮下先

我真係天真地以為精靈針係唔會結節

複式洋房

yipmc 發表於 24-5-18 22:43
...

你幾大同喺邊個位?

大宅

鑽卡 發表於 24-5-18 23:02
你幾大同喺邊個位?

我細過1cm, 好似石頭瘡咁大, 響權骨位,有小小見到,好似暗瘡印咁
我個醫生吾肯幫我沖鹽水,2年後我睇皮膚科醫生隔左咁耐佢幫我沖都冇用。然後我類固醇都打埋,皮膚都凹埋但都係沖吾散粒野。 後來我都冇理佢了。最後自己響5年後先至散左

複式洋房

鑽卡 發表於 24-5-18 19:44
做咗咁多功課,第一次打針以為精靈針結節機會極低,點知會出現咗係我塊面度,好想知有冇人試過個結節會自己 ...

邊個醫生打

別墅

鑽卡 發表於 24-5-18 23:01
今日返去比醫生睇過,佢話可以試下用鹽水沖,都可以再等下,而家結節我覺得都有成cm大,喺咀角附近摸到不 ...

應該沖都冇用,不過我好少聽精靈針係會結節,可能醫生打既份量同位置唔夠好
我同幾個朋友打過都冇事

複式洋房

DaniChan 發表於 24-5-20 14:56
應該沖都冇用,不過我好少聽精靈針係會結節,可能醫生打既份量同位置唔夠好
我同幾個朋友打過都冇事
...

醫生話我嗰個位皮膚薄,話有機會會咁,我仲有兩針未打,醫生就話下次唔打嗰個位,其實我好忐忑,已經比左錢,不過又驚再打會仲衰

大宅

回覆 DaniChan 的帖子

體質問題都有影響,但係會吸收到,我都試過同樓主情況差唔多,feel到但係睇唔到既,之後冇理到,過一排冇事,我覺得係落針位易會咁(非專業但係用家意見)

大宅

回覆 鑽卡 的帖子

樓主小心,你睇下佢留言記錄先,又話自己打sculptra,之後又話自己打精靈針冇事….究竟打過咩呀

別墅

Lalalac 發表於 24-5-20 15:19
回覆 鑽卡 的帖子

樓主小心,你睇下佢留言記錄先,又話自己打sculptra,之後又話自己打精靈針冇事….:laug ...

小心乜野? 我兩款針都有打過喎

複式洋房

Lalalac 發表於 24-5-20 15:06

體質問題都有影響,但係會吸收到,我都試過同樓主情況差唔多,feel到但係睇唔到既, ...

我係落針位側,我掙扎緊沖唔沖鹽水,想知有冇人沖完會差左,而家淨係摸到,我驚沖完會大舊左乍

洋房

回覆 鑽卡 的帖子

樓主,網上唔少醫學文獻都有提及精靈針結節嘅事我幫你整理啲比較可靠嘅資料(來源美國國家衛生院

結節的三大原因:
(1) 免疫反應太強的人比較容易出現結節,當中包括有嚴重濕疹嚴重哮喘和嚴重過敏的人
(2) 施針技巧可導致
結節,當中因素包括施針時的對稱度施針壓力和針的直徑
(3) 產品本身的品質問題
當中包括產品的稠度、粗糙度、疏水性、分子大小等等

最容易出現結節的地方:
嘴唇 (因為黏膜最薄、微生物群最多

結節的治療:
(1) 如結節在打針後幾小時內出現,最大機會是因為打錯位。這種情況,建議多按摩,甚至按摩之外再注射生理鹽水
(2) 如結節在打針後14日內出現並伴隨發炎或紅腫痛,則可能是受感染,應儘快尋找醫生意見
(3) 如結節在打針後數周甚至數月後才出現,有機會是因為打錯位,甚至是輕微細菌感染,應該尋找醫生意見注射生理鹽水、類固醇

希望幫到你

複式洋房

鑽卡 發表於 24-5-20 15:50
我係落針位側,我掙扎緊沖唔沖鹽水,想知有冇人沖完會差左,而家淨係摸到,我驚沖完會大舊左乍
...

不如問下其他醫生

複式洋房

Lalalac 發表於 24-5-20 15:06

體質問題都有影響,但係會吸收到,我都試過同樓主情況差唔多,feel到但係睇唔到既, ...

過幾耐先散?都係精靈針?

複式洋房

YoyoJanJan 發表於 24-5-20 19:06
不如問下其他醫生

可以去邊問?如果我唔係喺其他診所幫襯,其他醫生應該唔會理我

洋房

精靈針係比DV同sculptra更加容易結節嘅,同埋無得補救噶,你打果陣醫生無同你講過?D生膠原嘅針有D話係沖鹽水或者做下機可以消下,但係應該都要好耐,你試下做D熱門機咯,不過希望唔好太大

大宅

回覆 鑽卡 的帖子

係,因為我同你一樣feel到但睇唔出,我冇理佢,因為外觀冇影響,之後就散,我仲記得發現初期我都係咁摸同按,但係皮膚成日摸住摩擦會紅,我就冇再理

複式洋房

Lalalac 發表於 24-5-20 22:37
回覆 鑽卡 的帖子

係,因為我同你一樣feel到但睇唔出,我冇理佢,因為外觀冇影響,之後就散,我仲記得發現 ...

我都忍唔住日摸夜摸

大宅

回覆 鑽卡 的帖子

唔影響外觀,唔好成日摸,我自己摸到損,因為成日捽同摸,唔理佢係最好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊