0-6個月

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果嚴重...都係睇醫生好D...

大宅

回覆 Ms_Phoebe 的帖子

同我B一樣,我B已經4個月大,個幾月開始係咁爛面,有用過金銀花,但無用,前後睇左2次醫生,一用就好,唔用又翻發,時好時壞,煩死人,唉......

子爵府

畀面勳章

回覆:BB 爛面,很肉痛

搽完仲係咁就睇醫生好,搽藥都好過爛面

侯爵府

引用:我阿B個幾月大哩排塊面都系甘最初幫佢擦瑞

原帖由 mabel2013 於 13-09-18 發表
我阿B個幾月大
哩排塊面都系甘
最初幫佢擦瑞士寶寶都無乜用
Thanks, 我菲傭姐姐都提意過,依兩日開始試

侯爵府

引用:基本上都系當日煲,當日用,基本上唔會隔夜嘅

原帖由 wahiuma 於 13-09-18 發表
基本上都系當日煲,當日用,基本上唔會隔夜嘅咼

抹過金銀花水都無好轉嘅就要去揾醫生睇下喇
依兩日已經即日用,thanks

侯爵府

引用:你可以試下ezerra+cream,我見網上好多人介

原帖由 (^00^) 於 13-09-18 發表
你可以試下ezerra cream,我見網上好多人介紹過,結果同Bb睇醫生,醫生都係比哩隻Bb用,塗左兩日係好左,不 ...
請問係邊度買?thanks

侯爵府

引用:呢2支你可以試下,特別係藍色泵果支非常好

原帖由 Summerhui 於 13-09-19 發表
呢2支你可以試下,特別係藍色泵果支非常好用。密d搽,沖涼用清水如果係餵人奶就戒蛋同奶類食物

...
Thanks

大宅

轉低敏奶粉啦,我個女初初都係咁,轉左之後好左好多,BB其實係對奶類制品敏感,如果轉左低敏既奶粉都唔得,咁就要食豆奶粉。

侯爵府

引用:睇醫生喇...濕疹

原帖由 大聲公 於 13-09-19 發表
睇醫生喇...濕疹
會帶,thanks

侯爵府

引用:如果嚴重...都係睇醫生好D...

原帖由 sherry973 於 13-09-19 發表
如果嚴重...都係睇醫生好D...
Ok, thanks

侯爵府

引用:回覆+Ms_Phoebe+的帖子同我B一樣,我B已經4

原帖由 Raceyan 於 13-09-19 發表

同我B一樣,我B已經4個月大,個幾月開始係咁爛面,有用過金銀花,但無用,前後睇左2次醫 ...
Bb 有皮膚問題真係令人好擔心

侯爵府

引用:搽完仲係咁就睇醫生好,搽藥都好過爛面

原帖由 manxwai 於 13-09-19 發表
搽完仲係咁就睇醫生好,搽藥都好過爛面
Ok thanks

侯爵府

引用:回覆+Ms_Phoebe+的帖子轉低敏奶粉啦,我個

原帖由 GeArBe 於 13-09-19 發表

轉低敏奶粉啦,我個女初初都係咁,轉左之後好左好多,BB其實係對奶類制品敏感,如 ...
請問那些是低敏奶粉,佢而家飲A+

大宅

我個女廿幾日人仔都試過同你個bb一樣 見到bb愈來愈嚴重(比你個bb嚴重得多) 忍唔住去睇醫生 醫生話好常見 唔係大問題
開咗有類固醇嘅藥膏同埋保濕比bb 我都係幫bb搽咗兩日 之後上bk睇 好多jm都話唔洗睇醫生 自己會慢慢好 所以冇再用 幾日之後去健康院打針 問姑娘點解bb會咁 姑娘話哩d會自己好返 唔洗驚
哩幾日我用金銀花煲水幫bb沖涼同抹面 每次抹完面都搽返d保濕霜 今日bb塊面已經好返八成

複式洋房

回覆:BB 爛面,很肉痛

同我個女一樣!放心,我昨日去健康院問佐醫生啦!她話唔系(濕疹)她話(濕疹)系會全身都系!唔會剩系面部,注意幹凈同幹爽就ok!她話可以搽 D BB專用的保濕油

男爵府

金銀花煲水都唔得最好快D睇下醫生啦~~ 可大可小~~ 我望到都有D心痛

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+(^00^)+於+13-09-18+發表你可

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁就一定要注意好bb既衛生清潔喇

男爵府

畀面勳章

只是提一下,金銀花有G6PD不要用,

用咗仲有反效果。
綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

侯爵府

回覆:ting_ting0617 的帖子

很多謝你的詳細回覆

首頁