爸爸專區

跳至

首頁
45678...51

尾頁

男爵府

Koala_Chu 發表於 14-6-15 23:11
學咗8堂,進步得好慢,揸住堂軚冇乜感覺,好似變得公式化

但自己又心急想快d見到進步,可能越心急就越差, ...
可能我只係上了一堂, 俾我想像中多野學...多野要記...所以......我覺得好難...希望下一堂會好D~~~

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:小師妹 的帖子

唔係呀! 8堂即12個鐘,1堂係個半鐘

小師妹  計錯數!  發表於 14-6-16 18:03

男爵府

今日學了第2堂呀!!~今日感覺好好多...學轉直角彎, 師傅話我幾好, 下一堂可以試下三手掉頭~~^^

Koala_Chu  Good  發表於 14-6-21 14:54

侯爵府

好媽媽勳章

引用:今日學了第2堂呀!!~今日感覺好好多...學轉

原帖由 wing_0413 於 14-06-20 發表
今日學了第2堂呀!!~今日感覺好好多...學轉直角彎, 師傅話我幾好, 下一堂可以試下三手掉頭~~^^ ...
你就好啦!我轉彎仲未掌握好,究竟扭軚要扭幾大角度先回軚呀?

男爵府

小師妹 發表於 14-6-23 20:22
你就好啦!我轉彎仲未掌握好,究竟扭軚要扭幾大角度先回軚呀?
我個師傅話, 轉彎要睇近, 族點族點咁睇, 好難講俾你知><...你師傅點同你講嫁?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹 發表於 14-6-23 20:22 你就好

原帖由 wing_0413 於 14-06-23 發表
我個師傅話, 轉彎要睇近, 族點族點咁睇, 好難講俾你知>
等我下次上堂再問清楚CF先!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:學車--考培正道既請入...(PASS既可以入黎講下心得)

等我又update下先。
我學到第5啦,每堂1.5hr
第二堂開始學泊,到而家都仲成日唔記得點泊s位,希望遲d好d.
我師傅話到時佢會泊定車系試場咩位,咁之後就等考官上坐,上左後考泊位,3手掉頭,出車。
我都唔識扭幾多呔,問師傅又話無得講,車速,灣度,平地上落斜都唔同...

男爵府

joey211 發表於 14-6-24 18:16
等我又update下先。
我學到第5啦,每堂1.5hr
第二堂開始學泊,到而家都仲成日唔記得點泊s位,希望遲d好d.
第2堂就學拍位~@@好快喎..我而家都未識倒車...(第二堂), 師傅話到時考前一日同考前幾小時會再同我操車, 但叫我有時間都可以去考場睇下...同埋我都諗住叫我老公車我行幾次條路, 睇下環境!!同埋師傅話如果無特發野發生既...都好似平時咁楂, 做足D野就唔會有事!!

洋房

回覆:學車--考培正道既請入...(PASS既可以入黎講下心得)

肥左澤安路試,有冇人有好師父介紹?

wing_0413  我跟李健的....  發表於 14-6-25 12:37

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

想問下大家到考試月會學幾多日?
2日/wk? 3日/wk?或更多?

男爵府

joey211 發表於 14-6-30 07:54
想問下大家到考試月會學幾多日?
2日/wk? 3日/wk?或更多?
我諗住一個星期2堂, 最後個個星期日日都上堂, 但唔知師傅俾唔俾到時間我...><

複式洋房

回覆 wing_0413 的帖子

請問各位JM有沒有好的教車師傳可介紹? 我11月頭考培正, 其實係咪9月開始學都得?(因7,8月暑假超忙) 我好驚青又無方向感, 其實學車好驚, 拖阻好多年都無學, 我想搵個好有耐性又教得好的師傅, 唔可以惡的, 唔係會搞到我更緊張如有好介紹請PM我, 萬分感謝!

珍珠宮

畀面勳章

小師妹 發表於 14-5-21 11:29
Quote wing_0413 CF個港姐學生???

許亦妮1take pass, 教佢個CF竟然就係我個CF, 不過我9月尾先考,希望 ...
我都同你同一個cf,
不過我到宜家上左10堂.....一舊飯甘
我5月中開始學.....

cf d 期好爆.....插針都插唔入..我想加堂
都加唔到
宜家唔知點算...
8月19日考啦.........

大宅

回覆:natachiu 的帖子

你系學院學嗎?

別墅

大家好~
我係德X 度學

學左39堂
上星期 澤安 1 take pass左了
德X D C FU 教得好好
放心去學喇!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹 發表於 14-5-21 11:29 Quote

原帖由 natachiu 於 14-07-04 發表
我都同你同一個cf,
不過我到宜家上左10堂.....一舊飯甘
我5月中開始學.....
係呀!個cf d期爆晒!我上堂期間佢都不斷有接電話查詢學車,我上咗4堂(3個鐘),都係烏Sir Sir 咁呀!你學平日定六、日呀?考邊到?

侯爵府

好媽媽勳章

頭先喺九龍塘學車,見到千嬅喺度拍戲!

別墅

小小的個人經驗分享:轉彎時不要去記扭幾多軚,而是要留意車頭在轉緊彎時的去勢而決定,使車頭順著要行那一條track而駛去。
不同的車速度:車慢時可慢慢轉慢慢回軚,車快時就要快扭快回了。
培正道大部份都是向左轉的細彎,差不多轉完時要留意左鏡睇下尾轆有無踏到边線,如是即肥。

別墅

回覆:oopapa 的帖子

好有用既資料丫~多謝你丫~

oopapa  唔使客氣,自己也曾是學神一名, 希望我少少經驗幫到大家啦, 有時間會寫下  發表於 14-7-7 10:50

珍珠宮

畀面勳章

Amy12 發表於 14-7-4 15:33
你系學院學嗎?
唔係丫..出去搵師父學架......

首頁
45678...51

尾頁

跳至