0-6個月

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

今次係第一胎,女女先12日大,每日都要係咁起身餵奶掃風換片,就算有得訓 精神都好緊張。覺得好攰 好似無左自己生活咁,有無同路人一齊傾下?

男爵府

珍惜零碎嘅me time,唔可以無咗自己
大人要先搞掂自己先有能力搞個B呀
吃飯時好好吃不要趕頭趕命
BB訓着就放心休息唔喊都唔好理佢
沖涼時間專心享受
有一排我仔瘋狂喊係要我抱先收聲,但我沖涼都唔會因此太急
因為BB交咗俾屋企人無即時危險,都唔差嗰幾分鐘,我不如俾心機叉好電先去搞個B

Prettyger    發表於 21-8-27 01:02

水晶宮

第一個月係咁㗎,你有無人幫手?
我第一個月基本上成晚無瞓的,泵奶換片餵奶掃風um 瞓不斷重復,到工人7 點起身時救星到了,我可以瞓返3個鐘(跟住又要起身泵奶了)。
第三個月開始會好dd

男爵府

lcmovo 發表於 21-8-26 20:29
今次係第一胎,女女先12日大,每日都要係咁起身餵奶掃風換片,就算有得訓 精神都好緊張。覺得好攰 好似無左 ...

湊初生係咁,每個媽媽都經歷過,未經歷過諗唔到嗰種生活幾咁抑鬱。所以產後抑鬱症係好真實的...
好老土但大啲真係會好好多,3個月又好啲,6個月又好啲,1歲又好好多,2歲通常啲人就會想生第二個...

別墅

uckukuku 發表於 21-8-26 21:17
珍惜零碎嘅me time,唔可以無咗自己
大人要先搞掂自己先有能力搞個B呀
吃飯時好好吃不要趕頭趕命

坐月無乜點訓個人就無乜胃口
我都係趁呀b訓左先有得訓下
呀b夜晚有時都可以連訓好耐唔飲奶 到底我叫唔叫醒佢飲奶好呢

別墅

Nbs 發表於 21-8-26 21:35
第一個月係咁㗎,你有無人幫手?
我第一個月基本上成晚無瞓的,泵奶換片餵奶掃風um 瞓不斷重復,到工人7 點 ...

喺奶奶屋企坐月 佢日頭都會幫我望下呀b或者抱下佢玩 不過一要餵奶就搵番我
請問呀b食奶食得好密係咪正常架?佢有時食10分鐘就唔食 有時食成個鐘 有時隔5 6個鐘先叫餓 有時食完過一個鐘又要食 搞到我好苦惱

別墅

honeybid2 發表於 21-8-26 21:42
湊初生係咁,每個媽媽都經歷過,未經歷過諗唔到嗰種生活幾咁抑鬱。所以產後抑鬱症係好真實的...
好老土但 ...

我頭幾日成日喊 唔想見到呀b 覺得一見到佢就好煩 所以我就諗我係咪已經handle唔到自己情緒…

水晶宮

lcmovo 發表於 21-8-26 23:04
喺奶奶屋企坐月 佢日頭都會幫我望下呀b或者抱下佢玩 不過一要餵奶就搵番我
請問呀b食奶食得好密係咪正常 ...

咁你唔好理喇,佢一抱住bb 你就去瞌下喇。

初生食得好密㗎,所以咁忙。
我大女每次食一個鐘,每兩個鐘食一次 (由上餐開始飲嘅時候開始計),所以成晚無得瞓。
細女就好d, 一嘢就chur 晒成樽奶,不過都係兩三個鐘一次。
個個bb 都有d 唔同,所以佢一瞓你就好去休息喇。

男爵府

lcmovo 發表於 21-8-26 23:06
我頭幾日成日喊 唔想見到呀b 覺得一見到佢就好煩 所以我就諗我係咪已經handle唔到自己情緒…
...

頭幾日喊都正常,但應該愈喊愈少,如果再過個零月都咁就要小心。又或者有其他更嚴重警號就要求助。

大宅

我覺得第一年不會容易,什麼地方都不敢去。

禁止訪問

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

hi同路人!我bb 18日大,相信你經歷緊嘅同我差唔多!我bb又係嘆奶果啲,有時食小小就唔食但食得密,有時又食多啲但隔耐啲先要,冇一個好regular schedule。不過慢慢你會睇到佢進步緊,食得好左,同埋最緊要佢有重到同濕片量ok就得。加油呀,雖然係冇日冇夜好眼訓,我半夜都成日中住眼訓咁餵奶 但呢個小人兒,一日一日咁長大緊,好快呢啲時光都會過去,之後可能會好掛住架啦

子爵府

媽媽,加油,bb宜家係會咁架,儘量搵屋企人幫下手,bb慢慢大,佢會對你笑,同你玩,9個月至1歲開始叫媽媽,

BB係埋身餵,定樽餵?埋身餵因為接觸溫暖母體,BB好多時會食食下瞓著,尤其1個月內BB,你可以係佢食奶時,掃佢耳仔,整下佢腳板,提佢唔好咁快瞓著,一般餵佢有keep住食15-20分鐘就可以,2個鐘餵一次,如果樽餵母乳可以餵多少少,頂到2.5個鐘,但都唔建議一次過餵太多,1個月內bb係小食多餐

別墅

Nbs 發表於 21-8-26 23:16
咁你唔好理喇,佢一抱住bb 你就去瞌下喇。

初生食得好密㗎,所以咁忙。

因為我埋身餵呀,所以一食奶都係要去番我度
不過我都盡量爭取時間休息,希望時間過左我會習慣啦

別墅

honeybid2 發表於 21-8-26 23:25
頭幾日喊都正常,但應該愈喊愈少,如果再過個零月都咁就要小心。又或者有其他更嚴重警號就要求助。
...

依家喊少左 但因為第一次做媽咪 好小事就好不安 所以個人好攰

別墅

Kit62012345 發表於 21-8-26 23:31
我覺得第一年不會容易,什麼地方都不敢去。

希望滿月會好小小 兩個月再好小小 一直好落去咁

別墅

mrslee2011 發表於 21-8-27 01:11
諗起都有啲驚添,我都就生第二胎,諗起第一胎嗰時都幾辛苦,不過都係值得嘅,加油啊大家
...

你第一胎同第二胎隔幾耐?

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 09:04
hi同路人!我bb 18日大,相信你經歷緊嘅同我差唔多!我bb又係嘆奶果啲,有時食小小就唔食但食得密,有時又 ...

唔知滿月會唔會好番d呢?
同埋坐月咩都唔做得好頹廢
又唔係喺自己屋企坐 成日都好想快d坐完番屋企
不過一番屋企就要自己湊b無人幫手
諗起都攰

別墅

CCHINGC 發表於 21-8-27 09:17
媽媽,加油,bb宜家係會咁架,儘量搵屋企人幫下手,bb慢慢大,佢會對你笑,同你玩,9個月至1歲開始叫媽媽, ...

埋身餵呀 我無set時間去餵佢 通常佢想食就比佢食咁
依家暫時每日都係8 9餐
但就每次食嘅時長都唔同

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lcmovo 發表於 21-8-27 10:02
唔知滿月會唔會好番d呢?
同埋坐月咩都唔做得好頹廢
又唔係喺自己屋企坐 成日都好想快d坐完番屋企

我都唔知呀,不過我見到bb係一路進步緊 坐月啲唔做得嘅野我都照做好多已經,因為我係自己屋企同老公2個人咋,日頭有陪月黎,咁夜晚啲咩洗奶樽呀全部都係自己搞,已經冇理啲咩坐月禁忌了。

首頁
12345...9

尾頁

跳至