家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

老公心急上車原因是什麼?
如果壓力測試有限制, 但力能又可以住大D,
不如買個細單位放租, (或連租約) 當投資性質及滿足老公上車慾望做業主,
細單位過咗壓測比咗首期, 就由得該單位用收租供樓自己RUN。
自己家庭繼續租住心儀大單位, ,到儲夠錢, 才賣細單位換大單位。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

李生老婆 發表於 22-7-5 10:43
老公支票開二萬尾,實收四萬中
加埋我既收入,上盤選擇真係好有限
等我同c6傾下啦,我都有睇到最近加息

https://www.hk01.com/社會新聞/788800/長沙灣睿峰易手改呼吸plan條款-買家瀕撻訂-鄧家彪促消委會介入
今日睇到既新聞,雖然呢個係講緊新盤發展商易手,按揭受到影響,但其實都係大同小異,都係講緊財仔要承受既風險,財仔按揭係不受金管局監管,同埋唔好以為大公司就穩陣,呢啲非佢主流業務資產既嘢其實可能隨時賣盤俾人,即係好似領展拆售商場/停車場俾人咁。好似之前安信信貸都係賣咗盤俾人。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我頭先得閒google search吓啲財仔按揭利率係幾多,嘩!都幾驚嚇喎,平均都要8厘息你諗住借幾多?有冇自我壓測計吓負唔負擔到呀?尤其是依家係加息周期。我計過當你買800萬樓只係借6成30年8厘,每個月都要供$35,000喎

attach1_sign/tmp/phpFCA42u

大宅

junzi_HK 發表於 22-7-5 11:41
唔好上財仔。其實一線二線d財仔點會唔識,佢哋可能都係個d人揸fit, 要掠水一定有方法。
既然收入紀錄係咁, ...
一線財仔多數都係銀行/大集團旗下,專食埋d銀行借唔到錢既客戶層,二線就多數黑底

大宅

唔好借財仔, 而家加息週期仲借財仔好危險。
唔夠錢再儲下先, 或者搵多D擔保人

大宅

現時買唔到樓
可能避過一劫

首頁

尾頁

跳至