嬰兒食譜

跳至

首頁
56789...20

尾頁

男爵府

大廚勳章

Re: Panasonic電飯煲型號

請問用真空壺浸後再煲, 比起用電飯煲煲出黎既味道有冇分別?

複式洋房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

我都是用(膳魔師)的, 我係用佢送比我個瓦煲來焗, 出來 d粥 好綿

大宅

請問如果先用魚餚咗湯,點用真空壺焗呢,係咪其實都可以當水一樣落,焗完再煲? 我有個膳魔師真空保溫杯,係咪呢隻ok呢?

多謝指教

大宅

請問你地用那一隻真空壺呀? 我bb宜家5個幾月大,係咪可以加菜蓉落去呢?

別墅

如果你地想煲綿粥,好簡單咋~~

洗完米放落隻碗度,加少少油,搞暈均
等15分鐘左右
水滾後,用匙羹將米逐匙放落去

大約煲30分鐘,就綿啦
如果唔夠就焗一陣

民房

我個煲粥會"chi"底,有什麼解決方法?謝!

複式洋房

姬絲汀:
請問用電子燉盅燉出來的粥仔綿唔綿呀?除了與瘦肉一齊燉,有沒有再加蔬菜呢?

我昨天去百佳買瘦肉,用來煲粥仔,百佳個阿姐教我用冧肉,因冧肉沒有肥,最適合用來煲粥仔喎.

姬絲汀 寫道:
我煲粥仔俾囡囡食係用電子燉盅,燉2個鐘,燉粥仔之前會浸一浸啲米,與瘦肉一齊燉.
米就用金鳳米,屋企一直都係食呢隻米,都ok啦

男爵府

好媽媽勳章

請問你bbd相係邊間studio影?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要煲綿既粥有3個方法:

1). 用保溫杯焗一段時間, 等 D 米開晒花之後, 就用明火煲
2). 用電子燉盅燉
3). 用快思羅輯電飯煲

複式洋房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥底?及要用甚麼工具?

dear jamiemummy : natioxxx電飯煲,有煲porridge既function,按一次,煲完咗之後再按一次,咁total 要幾多時間先煲好?

複式洋房

複式洋房

請問用那種電子燉盅燉粥, 我想是中午食完可粥仔留到夜晚那餐再食, 但依然留在煲內可保溫八小時左右又唔會lung 底, 是否電子燉盅有保溫功能又可以連粥仔也可保溫而不會lung底

大宅

好媽媽勳章

想煲出綿粥好簡單,,
我係用瓦煲煲粥既,,,我係將d米,瘦肉滾起後閂火,,,焗佢20-30分鐘,,,然後開火煲滾,再加埋菜或紅蘿蔔蓉10-15分鍾就食得,,,

煲粥仔我就用柳梅,,,係唔肥咁濟..

複式洋房

我聽人講, 胚芽米煲粥比BB食有營養D,但奶奶話D米煲唔爛,攪到D粥唔夠綿(奶奶用電飯煲煲2hrs), 請問用真空杯整粥的方法煲胚芽米效果會否好D?

民房

其實的煲或燉太耐都唔好, 會好熱氣架, 由其是燉几個鐘,餐餐咁食真係唔好.

禁止訪問

大宅

但唔係 bb 腸胃未食得油咩?
水玲瓏 寫道:
如果你地想煲綿粥,好簡單咋~~

洗完米放落隻碗度,加少少油,搞暈均
等15分鐘左右
水滾後,用匙羹將米逐匙放落去

大約煲30分鐘,就綿啦
如果唔夠就焗一陣

複式洋房

I use ThermXX, small Vaccue pot , very good and efficency .
[url=]

複式洋房

我好懶煮嘢,只不過將自己媽咪湊我囡囡的煲靚粥心得講給各位bk媽咪知。
妳哋試過不用半小時就燉好粥仔未,話說我媽咪一直都用西施飯煲煲粥,但都幾耐同埋佢想每次煲一個人份量,等囡囡可以食新鮮粥,後來佢想到用燉的方法,咁粥底就更加綿,於是佢就用菲姐做代言人的快速煲來燉。其實我與老公一直很抗拒用這個牌子(很貴呵!),但我媽很好送給我和妹妹作結婚禮物,現在厨房的煲與鍋子都是用這牌子,不過用係我媽咪, 但我發現d粥真係好綿。
咁有一歺終於要我負責燉粥仔俾囡囡,成日聽媽咪講,做落真係好簡單同好快。
首先 1.用電煲煲定d熱水(5mins) 2.三湯匙米放落燉'彭'度,洗淨米,加至兩隻手指位的熱水。 3. 餸架放入菲姐做代言人的快速煲內,然後加入熱水再番滾 4. 煲內水滾後接着放燉'彭'落煲度。 5. 用隻特別設計的蓋蓋着,煲15mins 6. 熄火,等隻煲放咁d氣就可完成(約3mins)。
前後唔洗30mins, 經這次後,我改變用這煲的看法,亦感激母親大人的愛,佢為我囡囡常常去諗點樣會將d食物煮得更好。
常常唔記隻煲係乜名,唔緊要啦!最多妳哋問到我先睇番係叫乜名啦!

男爵府

dichiu 寫道:
寶貝仔,

No, I do it like this:

1. wash 米 (about 2 tablespoons) and soak it with water for 2 hours
2. take out the 米 and put inside 真空壺
3. bring about 1.5 cup of water to a boil and add to 真空壺 (I usually use back the water I use to soak 米)
4. after 2 hours, pour out the congee and bring to boil and leave it on low heat for another 10-15 minutes for plain congee or you may add the meat and vegetable to boil for this 10-15 minutes

You may try and let me know if it works for you.

如果啲肉淨係煲10-15mins, 咁啲粥會唔會唔夠味?

首頁
56789...20

尾頁

跳至