家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

想幫個仔買保險

請問除左medical 外, 可以幫個仔買什麼保險? (我個仔兩個月大), 因為想幫佢儲下錢.

大宅

Re: 想幫個仔買保險

乜唔係屋企的經濟支柱才需要買重保險ga 咩?

民房

agree.

保險的主要目的係protect from financial loss. 如果要儲蓄, 可以考慮其他更有效及彈性的方法.

民房

kcm

點解要儲蓄........是否大學基金?請考慮以下問題。
1) 幾多歲提取
2) 幾多錢 (外國/本地大學)

jaka_wong
[email protected]
kcm 寫道:
請問除左medical 外, 可以幫個仔買什麼保險? (我個仔兩個月大), 因為想幫佢儲下錢.

別墅

ShirleyLeung 寫道:
乜唔係屋企的經濟支柱才需要買重保險ga 咩?

Yes, you can say that but if you buy 保險 for your children. The one is 保險 have savings and Life protection . The other is after their 21 yrs old, that 保險 can tranfer to their names. That's mean they have their own 保險 for their family in the future and they do not need to pay anymore.

伯爵府

還有三個原因. 教育基金一般都設有付款人保障 payor benefit. 假設保單持有人(一般為父母)不幸身故, 保費會由保險公司支付直至某一年齡. 主要盡量保障小朋友唔會因屋企有重大變化而影響讀書目標.

其次係無人知道小朋友成長時既健康變化. 如果健康不幸變差, 好可能再買唔到保險 (尤其係住院同門診).

最後一個原因就是年紀愈小, 保費愈平.

大宅

BK Milk勳章

遙遙爸爸 ,
公司的保險剛sell 了一個差不多的給我,但不懂計算好唔好,可否提供一下您的寶貴意見呢!

供5年-TTL:US$18,500-19000 (保額 - US$30000)
18歲取-US$38000-US$39000(保額UPGRADE6萬)

阿媽

伯爵府

Hi S.S.,

唔好意思, 唔係太明白, 請再補充. 係唔係供5年, 每年3千幾美金, 總共 $18500-19000? 另外18歲取 US$38000-39000, 咁到底幾多歲開始供? 因為距離18歲愈長, 複息效應愈強, 分別好大. 另外18歲取時保證有幾多?

大宅

由 KKParent 於 2004-02-05 13:55:35

Yes, you can say that but if you buy 保險 for your children. The one is 保險 have savings and Life protection . The other is after their 21 yrs old, that 保險 can tranfer to their names. That's mean they have their own 保險 for their family in the future and they do not need to pay anymore.

可憐天下父母心, 做父母的, 對子女的關懷可謂無微不至-----連他們成長後的保險都要照顧周到.

不過, 在我看來, 子女將來的保險(若果佢認為有需要買的話), 應該由他們自己去承擔, 而不是靠父母; 我可以提供的, 就是在他/她成長的過程中, 盡我的全力去培育佢, 希望佢能學到照顧自己的技能, 而不是給予佢一個"避風塘".

此乃純屬個人意見而己, 請不要見笑.

大宅

Agree with ShirleyLeung,

My Insurance Agent keeps telling me why I need an insurance for my 8-months old baby. The reason is more or less the same as KKParent mentioned. I still cannot accept or understand the rationale.

侯爵府

ShirleyLeung
其實,我都讚成子女長大後,所有野都應自己負責,不應父母去幫他們.
不過,世事難料,我當然希望佢地健康成長,但人係有幸有不幸,如果在成長過程中(即21歲前),子女因病或意外令佢身體健康狀況有變,到時佢就算自己可以付錢買保險,都要面對一些除外條款,或者完全唔接受投保.
所以,由現在開始,幫佢地準備未來的保險是應該要的.

複式洋房

可以選擇有限年期的高回報儲蓄計劃
(^0^)
我個女一歲半,供十五年,第廿十年攞$$,
總得的利息有176%咁多!!!!

:wave: :wave: :wave: :wave:

別墅

剛剛幫個細女(coming 4yrs old) 買了一份保險,保障US$30,000, 每月供HK$18XX, 只供15年, 每5年取回US$4500, 可取錢到她百年歸老. 個sales 同我說可以頭30年我取錢, 即可以取6次, 然後其餘時間由小朋友自己
Angela

洋房

我就邦BB買了最平的保費,衹是10萬港元單+意外+兒童醫療(最平果隻)......咁上下,到後尾果幾年取款到21歲,每年交費約4000元港幣。

我覺得現今社會太多不知明的病菌,大...利是....我起碼可為BB選擇公立 / 私立醫院,(因公立排很久而私立了太貴,我會負擔唔起)。

BB由初生到幼童的發展我覺得好緊要,我們還未完全肯定佢完全百分百健康正常,有機會幾歲才發現。所以我選了由初生開始邦佢買保險,樣樣都買D,買最平果種(因我支付唔起貴的)。

1. 因為愈细買愈平。
2. 萬一到幾歲才發現有什麽健康問題,保險公司是唔會接受你果方面的投保。
3. 如果到日後我發覺佢健康OK的話,而我又無能力付擔,我可cut 咗

大宅

caren_mama,

where do you buy your plan? what is your monthly/annual premium? what is the guaranteed cash amount? My sister is considering different plans and yours sound very attractive.

Please PM me the info. Many thanks,

justjust

伯爵府

我幫我個囡做左份供12年, 16年攞錢, 回報都係176%. 複式計算年回報係5.4%.

caren_mama 寫道:
可以選擇有限年期的高回報儲蓄計劃
(^0^)
我個女一歲半,供十五年,第廿十年攞$$,
總得的利息有176%咁多!!!!

大宅

遙遙爸爸,

With which company did you buy your plan? Thanks.

justjust

伯爵府

Hi justjust, please kindly check PM, thanks.

複式洋房

遙遙爸爸

我想知你幫邊間保險公司買,and月供幾錢?

伯爵府

Hi queeniechow, please kindly check PM, thanks!

首頁

尾頁

跳至