少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

曾經父母講嘅所有嘢都聽唔入耳 就算係為我好 一開口就唔想聽後來,父母對我嘅栽培 和某些事上嘅幫助 逐漸見效,令我對佢哋開始信任和珍惜

而家生活美滿,前途穩定(專業)

大學就畢業都仲同父母無所不談,問意見第一時間搵佢哋
父母係我最好嘅傾訴對象,好到我唔需要搵同輩(除非大幾年的,否則好難俾到有建設性意見)

明白青春期孩子不易,歡迎提問 學業、工作,家庭關係
希望幫到大家

男爵府

你好,請問你既叛逆期幾歲至幾歲?
做啲咩行為?而父母當時點處理,而令大家關係不破裂?

珍珠宮

回覆樓主:

真係好欣賞你,仔女乖唔乖唔係睇青春期,係睇青春期之後有幾明白父母苦心。
另一個post某啲jm講到仔女青春期反叛係父母做成,我唔認為完全直接同教養有關。

複式洋房

AAMamama 發表於 23-8-7 23:59
你好,請問你既叛逆期幾歲至幾歲?
做啲咩行為?而父母當時點處理,而令大家關係不破裂?
...

Roughly小五六到初中
行為:句句都好惡,未消化人地講咩就駁左先、嘴臉差、打機夜訓
父母keep住提醒(鵝我),或者太攰無理了

令我改變嘅呢啲方向
1. 去貧困地方體驗學習,同埋喺網上見到某啲人苦況
令我學會感恩自己有嘅嘢,到今日都非常感恩自己屋企企理、有冷氣涼、晚晚有好餸
識感恩都令個人少好多仇恨 正面左

2. 父母嘅意見有用
無論係短期 應佢地人生經驗 提供意見/解決辦法
定以前幫我做嘅長遠決定
我試過、經歷過真係發現行得通
關係慢慢變好

3. …有人問仔細再講吧我懶

複式洋房

wan_sosin 發表於 23-8-8 18:09
真係好欣賞你,仔女乖唔乖唔係睇青春期,係睇青春期之後有幾明白父母苦心。
另一個post某啲jm講到仔女青春 ...

多謝你,我都感恩自己有呢份覺悟,能夠感受和明白父母對我的好

個個case唔同,好難一概而論啊

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

請問你父母學歷高,所以能給予你有說服力的建議?還是真的以豐富的人生經驗去說你?

民房

本身我都係比較反叛,某程度預判咗屋企人會唔會接受一件事,所以其實成長過程有不少隱瞞。
後來大個少少,發現其實佢地觀點同埋語氣未必係我預期嘅嘢,反而仲會有時候分享一D出人意表嘅故事去感化我。

逐漸我發現,我嘅反應其實好影響佢地嘅預判。坦誠先至可以令到大家有空間心平氣和。
我控製到嘅,只有我自己,而長輩們唔會想故意傷害你,你肯講你嘅感受(非指責)其實佢地都會軟化少少。

TLDR: 家人預判其實令件事更難溝通,最後關係唔會好得去邊度。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

替您哋一家開心!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊