自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

咁多廉航題目,又話要拎嘢上機食,又話收埋食,湊住小朋友又勒索其他乘客調位。明知係廉航,買機票時有叫你加錢劃位/買嘢食/買行李/U first ,其實係扮儍定真儍 ,再講落去真係醜死怪 真係人無恥就無敵!

子爵府

d人覺得偷到雞咪賺左

象牙宮

岩呢次搭Uo早上機坐前面,
聽到個男人一上機話,
比左千幾元電視無得睇?
起飛時空姐話呢班係 cx聯營機,
唔知佢係唔知定係以為自己坐 CX.

男爵府

回覆樓主:

我係由0機票入手試搭廉航, 感覺ok, 短程喺lounge 食飽, 上機瞓覺到落機, 唔駛俾人嘈醒, 想飲水上機買都試過
另外,唔加錢可以坐埋一齊係bonus, 就算加錢揀位同行李, 我覺得reasonable, 加埋都平過傳統航空公司就ok

唔可以想廉航價錢, 又同傳統航空公司比較

以前好抗拒, 疫情後經過2次廉航體驗, 我會繼續搭

公爵府

夕張蜜瓜 發表於
我係由0機票入手試搭廉航, 感覺ok, 短程喺lounge 食飽, 上機瞓覺到落機, 唔駛俾人嘈醒, 想飲水上機買都 ...

我都係$0蚊時坐過兩三次,又試過$8,$28,$68,果陣可以直接係hke儲分換機票 。不過都係過去式喇。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Ritzmary 發表於
咁多廉航題目,又話要拎嘢上機食,又話收埋食,湊住小朋友又勒索其他乘客調位。明知係廉航,買機票時有叫你 ...

你講晒我想講嘅嘢!

象牙宮

回覆樓主:

唔知喎,我坐過1次,只係加錢劃位睇YouTube 台灣人都會拎野上機食

公爵府

caryfox 發表於 24-4-2 12:30
你講晒我想講嘅嘢!

見到坐廉航仲要話帶飲品帶嘢上機食,真係好岸XX 先問得出口。

珍珠宮

回覆樓主:

要人調位就佢真係好衰

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Ritzmary 發表於 24-4-2 12:34
見到坐廉航仲要話帶飲品帶嘢上機食,真係好岸XX 先問得出口。

網民成日都話 「商人賺到盡」,

其實網民都係「着數攞到盡」。

公爵府

回覆樓主:

我下星期第一次坐廉航,其實我都係第一次要自己俾錢劃位,俾錢買行李,我而家仲睇緊點俾錢買餐食…

應該唔會有下次,我俾埋俾埋嘅錢,仲貴過平時坐傳統航空公司,又煩,乜都要自己搞,我係超級懶人,所以唔鍾意。如果唔係要就其他人,我唔會坐廉航

大宅

2024年龍年勳章

睇你要咩既者,要平就一定有野cut左,安全去到就算啦

公爵府

BGCOME08 發表於 24-4-2 12:44
我下星期第一次坐廉航,其實我都係第一次要自己俾錢劃位,俾錢買行李,我而家仲睇緊點俾錢買餐食… ...

捨得就買頭一行,雖然加200幾$,但一定舒服過傳統機艙位。

珍珠宮

時代進步咗
而家有機會用少少錢就去到旅行
自然多人想慳到盡
同埋有啲人心態係問一句,得就得,唔得就由佢
唔會話驚外面失禮自己
加上好多人出香港之後係會好free(唔講咁白,大家成年人應該估到)
啲陰暗面會走出嚟,諗住外地無人識
親眼見過平時大方得體、溫文有禮既親戚在外地居然打尖插隊、亂踩草地、亂拋煙頭之類
話反正係旅客無所謂喎

水晶宮

我下星期第一次坐廉航,其實我都係第一次要自己俾錢劃位,俾錢買行李,我而家仲睇緊點俾錢買餐食… ...

同意呀!今時今日坐所謂「廉航」,真係不比傳統航空公司平好多。例如HKE, 根本係焗客俾$劃位,唔劃位係去唔到俾機票$。

至於餐飲,其實坐幾個鐘飛機,唔食都得。最重要的,反而係航班時間及座位空間。坐过air asia半夜到 Phuket,座 位又窄,感覺有d辛苦。自此之後,冇再坐过Air Asia.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

可以喺 booking 加餐,或者喺機上面 order,香港出發收港幣,回程好似都係,唔記得咗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

caryfox 發表於 24-4-2 12:39
網民成日都話 「商人賺到盡」,

其實網民都係「着數攞到盡」。

同意,明明 rules 就寫晒喺度,唔啱心水咪唔好買佢機票,買咗又話呢樣嗰樣,比錢嗰時唔知嘅?

男爵府

Ritzmary 發表於 24-4-2 11:59
咁多廉航題目,又話要拎嘢上機食,又話收埋食,湊住小朋友又勒索其他乘客調位。明知係廉航,買機票時有叫你 ...

我有兩個小朋友,我都係自己比錢劃位,感覺安全啲,唔洗驚分開太遠坐

象牙宮

pauline_c 發表於 24-4-2 13:26
可以喺 booking 加餐,或者喺機上面 order,香港出發收港幣,回程好似都係,唔記得咗。
...
而家可以比八達通.

大宅

其實香港買到的廉航算仁慈, 歐美廉航係真嘔心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊