自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

用電子支付,有數據都好重要,上個月買咗2張自由鳥,過關後去食飯,唔知點解一直用唔到,上唔到網,店員幫我們落單和收現金,坐低等,無耐手機顯示有數據,之後就好方便

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

vicky19846619 發表於 23-5-4 00:36
多謝分享呀 真係唔知原來仲有收現金

拒收現金係犯法,你可以投訴舉報。舖頭一定唔會話唔收,有d舖頭收到現金冇得找錢,可能要等佢地張羅碎紙。

大宅

畀面勳章

lyh80115 發表於 23-5-4 08:17
點會係八達通?八達通真係用咗好多錢宣傳,但佢張銀聯虛擬卡都唔實用。三大應該係支付寶、微信及雲閃付。
...

thank 我參考下先

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

基本上用得內地支付寶的地方用Alipay畀錢都冇問題。

水晶宮

love.g.wad 發表於 23-5-4 08:11
我想問,alipay增值直接連銀行戶口,咁上大陸都可以??

可以,付款時揀係戶口扣錢就得

男爵府

vicky19846619 發表於 23-5-3 23:11
想問下而家用香港alipay多唔多地方用到?定一定要返大陸開戶口?

剛5、1同朋友上去深圳住左3日,朋友只有現金同香港支付寶,好多地方都唔收香港支付寶,有一次商場裡面買麵包,俾現金,冇得找,就俾多2個泡芙當找左錢。

另一朋友同時間上深圳玩,佢試到用美團call車,然後用香港微信俾錢,佢講佢好多次喺深圳都用到香港微信俾到錢,佢2多數去大商場消費。

唔知係咪喺深圳,香港微信比香港支付寶通行呢?

伯爵府

但係依家好多餐廳都掃code落餐, 我試過要link去wechat pay先睇到個menu, 所以我覺得都係開左大陸戶口Link埋wechat pay最方便, 搭地鐵我就用香港支付寶乘車碼, 但前提你電話係大陸要有流動數據先入到個app, 好彩我早排申請左個大陸電話number

翡翠宮

szesze_lam 發表於 23-5-4 12:20
但係依家好多餐廳都掃code落餐, 我試過要link去wechat pay先睇到個menu, 所以我覺得都係開左大陸戶口Link埋 ...

係,大陸微信必不可少,好多功能其他apps無,講到底都係要大陸號碼+銀行戶口實名微信 ;大陸號碼另一大用途係可以註冊apps,例如美團,用香港號註冊咗都買唔到好多餐券。

深圳地鐵仲可以用雲閃付app、深圳通app,雲閃付app乘車碼多過香港支付寶好多,用到香港銀聯信用卡及小量香港銀行戶口;而深圳通app支援N種支付方式如微信、支付寶、雲閃付、數字人民幣、銀行戶口等。

子爵府

好媽媽勳章

littlehoneymum 發表於 23-5-4 00:12
通關後未過去,下星期會上去食吓嘢,請問比現金係咪唔得?另外有冇錢找? ...

我昨日上完深圳,食飯、買嘢全部比現金,鋪頭都係找番現金比我

首頁

尾頁

跳至