自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

退錢退按金都要畀單你,佢冇咩?
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

chadtanner 發表於 24-4-19 16:26
我已經有八達通熱線WhatsApp
應該係向地鐵公司投訴,不是八達通公司
珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

退卡有張單仔列明所有資料,佢有無比你?我同家人同時退三張,我都怕記錯餘額比佢地,點知有張單仔比番我,我套好一份(錢連單)比番佢地,如果佢無比你感覺就係有心呃你,投訴佢啦,受害人可能不只你一個,而且就快使用樂悠卡退卡潮應該快開始,一個10元可能好過出糧,最怕不是單一事件,員工內有共識就大獲。

伯爵府

tingbb@mama 發表於 24-4-19 16:43
退錢退按金都要畀單你,佢冇咩?

佢首先將我張卡「嘟」一下,平時(贈值時)比時間我睇清楚嘅,但今次就快閃,跟住他提議把餘額和按金過落去樂悠卡,咁我同意,比咗樂悠卡佢,跟住佢將樂悠卡連埋單比番我,咁我發覺條數唔啱,因為我知道有幾多餘額,所以就質疑按金唔啱數(張單只有總數,沒有分開餘額和按金,可能應該有分開顯示的單,所以他提議我過落樂悠咭,咁就有一張合併數的單做掩飾)

伯爵府

414928 發表於 24-4-19 16:55
退卡有張單仔列明所有資料,佢有無比你?我同家人同時退三張,我都怕記錯餘額比佢地,點知有張單仔比番我, ...

請看#24,我所以先在這裏說,北角地鐵站只有那個票務/客務中心,等我搵吓地鐵的客務(投訴)電郵,我張合併單有(正確)時間,佢哋睇番閉路就知道邊個職員

伯爵府

tingbb@mama 發表於 24-4-19 16:45
應該係向地鐵公司投訴,不是八達通公司

好的

別墅

回覆樓主:

請問點知張卡係租借版?我有2張卡冇用好耐.上次用嘟唔到.然後去服務處問點解.佢話2張卡因太耐冇用過咗期.(乜會過期咩?)佢話如果要用返要俾錢.2張卡分別俾錢的銀碼唔同、我記得有一張仲貴過買新.詳情唔記得咗.之後覺得麻煩.就唔整了!是這樣嗎?

男爵府

2024年龍年勳章

肯定一日都唔知處理幾多宗退咭,乘機搏懵呃兩餐,仲要擺定$10喺旁邊等醒目客追,睇嚟都有啲心。一定要同公司反映,等公司教育吓呢位員工。

男爵府

patrick66 發表於 24-4-19 17:05
請問點知張卡係租借版?我有2張卡冇用好耐.上次用嘟唔到.然後去服務處問點解.佢話2張卡因太耐冇用過咗期.( ...

甚麼是不常用八達通行政費?

當租用版成人八達通三年內並無增值或作支付用途,港幣15元的不常用八達通行政費(「行政費」)將會從該八達通的餘額及按金中扣除。若該八達通其後仍沒有任何交易,將會被扣除每年港幣15元的行政費直到餘額及按金被扣完為止。在此情況下,該八達通將會被註銷及無法重新啟動。

不常用八達通行政費適用於那些八達通?

此行政費只適用於不記名租用版成人八達通及客戶為年齡18至59歲及無享有任何乘車優惠的租用版個人八達通。此行政費將不適用於下列八達通類別:

不記名租用版小童及長者八達通

附有殘疾人士及學生優惠的租用版個人八達通

年齡在18歲以下和60歲或以上的租用版個人八達通客戶

銷售版八達通 (包括不記名及個人八達通)

因租用版八達通更換計劃而發行的新八達通

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

chadtanner 發表於 24-4-19 16:56
佢首先將我張卡「嘟」一下,平時(贈值時)比時間我睇清楚嘅,但今次就快閃,跟住他提議把餘額和按金過落 ...

如果佢係過落樂悠卡,應該全條數過落去,只係搬資料到樂悠卡,佢要刻意提取10元或做買票支出才可取去現金,這是刻意行為,更要上報追究。

侯爵府

牛年勳章

請問點知張卡係租借版?我有2張卡冇用好耐.上次用嘟唔到.然後去服務處問點解.佢話2張卡因太耐冇用過咗期.( ...

太耐無用嘅八達通係會失效,租用版成人八達通係會收取費用,可參考以下

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/octopus-cards/proper-use/inactive-octopus/index.html

伯爵府

我不知道詳情,但幾年前我張普通八達通(自動增值)改過版,要在地鉄站專用機換張新卡,我張長者八達係近期很多的卡

伯爵府

babyfung61 發表於 24-4-19 17:08
肯定一日都唔知處理幾多宗退咭,乘機搏懵呃兩餐,仲要擺定$10喺旁邊等醒目客追,睇嚟都有啲心。一定要同公 ...

所以我肯定佢係故意,不過,我覺得佢會有借口向地鉄開脫,當一時無心之失,現在請人不易,不知道地鉄會幾認真處理

大宅

會唔會當中有誤會?冇理由會貪少少錢而挺而走險

伯爵府

414928 發表於 24-4-19 17:17
如果佢係過落樂悠卡,應該全條數過落去,只係搬資料到樂悠卡,佢要刻意提取10元或做買票支出才可取去現金 ...

一定要

伯爵府

gracefull 發表於 24-4-19 17:28

諗唔到點樣誤會,我去追時又立刻比番$10,check都唔使check

伯爵府

gracefull 發表於 24-4-19 17:28

唔好講多,一日呃幾個已經夠食餐茶記午餐

男爵府

回覆樓主:

其實八達通負50元,已經可以係攞返按金d錢,我唔用嘅八達通巳經係八達通公司宣布話收費後,全數八達通負左50元,等佢公司冇得扣款項。

大宅

chadtanner 發表於 24-4-19 17:32
唔好講多,一日呃幾個已經夠食餐茶記午餐

咁真係一個謎,建議報返俾港鐵跟進返

伯爵府

gracefull 發表於 24-4-19 17:37
咁真係一個謎,建議報返俾港鐵跟進返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊