自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

小艾美 發表於 24-4-23 17:42
呀囡小四,要開始想升中問題,所以入了升中谷。

本身係打算去直屬中學女津校。

如果係4大女直一定搏。

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-4-23 20:26
有直資讀直資既下一句係「同級揀直資」

哦,咁同級都吾一定揀直資,其實要交流或眼界培養,band 1官津都吾差,如果系band2, band3直資應該好d, 由其系band3, 學生背景會好d, 少d 問題

侯爵府

2024年龍年勳章

如果係中華基金 vs 樓主女果間
我會揀後者

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Myluckybaby 發表於 24-4-23 20:28
如果係4大女直一定搏。

邊四大女直?

男爵府

angiehouse 發表於 24-4-23 20:50
哦,咁同級都吾一定揀直資,其實要交流或眼界培養,band 1官津都吾差,如果系band2, band3直資應該好d, 由 ...

唔差
不過都是有分別
我就揀直資了

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yauchuchu 發表於 24-4-23 20:59
如果係中華基金 vs 樓主女果間
我會揀後者

樓主有講女係邊間?

彩鑽殿

liverpool2023 發表於 24-4-23 20:28
雖然level一樣,但學習生活可以好唔同
例如:中基與聖嘉勒
男女vs女

中基vs聖類斯

有人兩間都收左,最後都係揀中基
小朋友鐘意中多啲

侯爵府

pomanlife 發表於 24-4-23 21:06
邊四大女直?

女拔、聖保祿、恊恩、德望

水晶宮

回覆樓主:

作為一個直資家長比點意見你。不過只講我女果間直資。
學費每年加7%,資源算唔錯校內有游泳池,PE堂較多元化,出去打golf都試過,全英授課除左中文科外。中三選科比較自由,唔同津校科科要塞夠人,唔理你願意唔願意。高中可行gcse. 有外語讀,亦可以用外語代替dse中文(不過我唔建議)學生家庭背景好好(冇人住公屋同拎老綜),公務員仔女多因為有allowance, 有外藉學生,亦有南亞裔(係有錢既南亞家庭)。功課做project 為主,英語科唔用本地教材,用圖書作text book。缺點:除左每年加7%外,直資你預教師流失率比津校大。有教會背景既成日叫人捐錢好煩。

彩鑽殿

Myluckybaby 發表於 24-4-23 21:13
女拔、聖保祿、恊恩、德望

聖保祿係指st Paul convent?

侯爵府

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 24-4-23 21:09
樓主有講女係邊間?

有睇過佢啲post都估到

侯爵府

pomanlife 發表於 24-4-23 21:19
聖保祿係指st Paul convent?

SPCS

侯爵府

liverpool2023 發表於 24-4-23 20:28
雖然level一樣,但學習生活可以好唔同
例如:中基與聖嘉勒
男女vs女

中基係心儀直資之一,仲有優才,匯基,羅氏。
都係band 1b左右。 但校風唔知好唔好。

彩鑽殿

Myluckybaby 發表於 24-4-23 21:23
SPCS

熊貓鞋嗰間

呢間入到既話都算抵讀

侯爵府

pomanlife 發表於 24-4-23 21:58
熊貓鞋嗰間

呢間入到既話都算抵讀

強,我仔師兄話港大牙醫只收2x個,其中6個竟然係出自SPCS.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得帶女去開放日睇下參觀下先,聽下個女嘅意見都好重要,作為父母都當然想仔女入間最好,但始終讀書果個係佢…要大家好好商量

男爵府

小艾美 發表於 24-4-23 21:49
中基係心儀直資之一,仲有優才,匯基,羅氏。
都係band 1b左右。 但校風唔知好唔好。
...

呢幾間都類似,都是同級新派直資男女校
比較傳統女校,係好唔同既學校生活
我覺得要睇你女性格、你哋既喜好去決定
無話邊種一定好?

子爵府

Froggy_joe 發表於 24-4-23 18:48
呢啲都好視乎個人睇法
最終係你自己點睇

我都有入升中group,反而見到有人reg左直資,臨尾都抽飛,大家問佢邊間有offer,佢答因為想大抽獎,而且唔只一個,有幾個家長係咁
所以呢d根本冇得問人,自己要去學校了解下,問埋個女既睇法最緊要

子爵府

qpalzm 發表於 24-4-23 20:24
唔知係咪高才通關係, 今年直資比以往難入

有小小影響,只要係家長都會想入好既學校

男爵府

忌廉寶寶 發表於 24-4-23 22:32
我都有入升中group,反而見到有人reg左直資,臨尾都抽飛,大家問佢邊間有offer,佢答因為想大抽獎,而且唔只 ...

有啲家長會因為怕大抽獎,怕呈三跌band,就考定啲無咁高banding既直資,咁到出咗呈三成績,發現抽獎可以挑戰上一線(只要B1就可以抽B1A),就會放棄直資(通常是B1C/B2A直資)

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊