自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

公爵府

引用:不過,母親卻認為讀醫科前途較平坦,不想兒

原帖由 honeyBB 於 15-07-16 發表
不過,母親卻認為讀醫科前途較平坦,不想兒子未來辛苦,而做工程的社會地位亦未必能快速地反映出來,收入也 ...
獎學金唔等於成個學位費用包晒架,通常得幾萬,同你都要自己交學費先,之後reimburse

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

引用:有機會點解唔俾個仔去, 仲要有獎學金添呢兩

原帖由 jessica0768 於 15-07-16 發表
有機會點解唔俾個仔去, 仲要有獎學金添

呢兩公婆真係攪笑, 自己果科就要個仔都係果科??? 咩思想: ...
有個舊同事,成家幾乎都係某個專業行業,送個女去英國都好係讀呢一科 。結婚畢業後勉強做左一年該行,就轉行 。而家做得幾好,上司賞識佢,但佢父母到而家都唔放棄勸退個女

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

goat 發表於 15-7-16 12:02
去劍橋,同留港,已經係兩條唔同嘅路,有得高飛,何必留係原地做人上人 。世界好大,就係應該趁後生去飛 。 ...
我反而覺得重點唔係去外國留學定留係本地繼續升學, 而係父母應該尊重兒子嘅想法, 阿仔只係想讀工程唔讀醫姐, 咁都反對, 如果阿仔話要讀考古學, 我諗呢對父母會發癲

公爵府

回覆:5科5**冀讀劍橋 父母勸留港讀醫

俾我會讀醫先,最多master再讀工程,睇吓到時想點

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

如果劍橋真係收, 又有奬學金就梗後去啦. 父母係醫生護士, 又唔似會負擔唔起. 去到唔單只讀書, 遇到既係全球尖子, 學下人哋既思維, 見識都唔同啲.

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

alik 發表於 15-7-16 12:06
獎學金唔等於成個學位費用包晒架,通常得幾萬,同你都要自己交學費先,之後reimburse

...
係呀.
但佢父母係醫生護士,經濟一定唔係差啦......

公爵府

點解我BUY 佢父母, 係因為實戰經驗, 唔係吹水

讀醫, 佢父母有第一手實戰經驗, 較有說服力, 讀劍橋工程: 前路只有靠估, 或者虛無飄渺的遠大理想

如果講辛苦, 的確是醫科條路比較辛苦, 但其他各方面都比工程好
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

引用:Quote:Superman-GF+發表於+15-7-16+11:49+

珍珠宮

引用:Quote:goat 發表於 15-7-16 12:02 去劍橋,

原帖由 991129 於 15-07-16 發表
我反而覺得重點唔係去外國留學定留係本地繼續升學, 而係父母應該尊重兒子嘅想法, 阿仔只係想讀工程唔讀醫姐 ...
好似前頁話齋,就算留港,個仔都未必肯讀醫我著眼點係一個人嘅視野,唔係話本地大學神科唔好,後生仔就應該去外國見識下

子爵府

2018復活節勳章

shareholder 發表於 15-7-16 11:51
sorry 比我都會反對讀工程, 一定留港讀醫, 佢依個年紀無咩實戰經驗, 講理想就天下無敵, 還是聽父母講比較好 ...
無錯, 有得揀緊係讀醫好過讀工程

始終父母食鹽多過佢食米, 父母都係為仔女著想啫..

我都後悔當年jupas無聽阿爸講

伯爵府

珍珠宮

家庭環境尚可,就比個仔自己選擇,何必迫佢?

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

嘩,有本事拎獎學金,當然比佢自已決定,叻仔

唔好點評我,電話睇唔到點評

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Superman-GF 發表於 15-7-16 12:10
同埋個阿媽無乜常識(其實好多醫生都係,生活圈子窄),讀工程未必要做工程。佢仔想做科研,其實係對人類好有 ...

讀工程,就算唔讀MBA,就可以做CONSULTING FIRM。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

畀面勳章

lafield 發表於 15-7-16 12:11

食鹽太多好容易高血壓

禁止訪問

引用:去劍橋,同留港,已經係兩條唔同嘅路,有得

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

俾個仔揀,緊係讀果個揀啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

總要睇小朋友意願的...

佢要有興趣才會讀得好吧

hot_babe    發表於 15-7-16 13:47

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Superman-GF 發表於 15-7-16 12:10
同埋個阿媽無乜常識(其實好多醫生都係,生活圈子窄),讀工程未必要做工程。佢仔想做科研,其實係對人類好有 ...
可能個阿媽真係以為個仔將來要落地盤搭棚掛 (sorry, 絕無歧視成份)

公爵府

lafield 發表於 15-7-16 12:11

我都係成績唔夠先讀工程, 有得揀老虎蟹都讀醫科啦
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁
23456...13

尾頁

跳至