自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陳小b 發表於 24-3-16 10:04
我99呢排攪到我好困擾。

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

我家都係禁
佢地太悶,每個人都會打,打到其中一個聽佢電話,其實佢只係講幾句就會收線,吾係重要野

作為家人,成日驚佢有咩事發生,所以開頭都會接電話,接接下我地就會在家庭group 講,佢打來吹水,忙緊不用接聽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

華妹妹 發表於 24-3-16 12:57
6299自己大把節目,可以完全唔見,有時興起食個飯咁。
娘家就佢地WhatsApp吹水多,又係興趣先出嚟食吓飯。
...

睇情況,我交代返工時間唔好打電話比我。急事就話啫 ~ 所以唔急嘅都係 message。
c6 一日聽好多個阿媽電話,其實都唔方便,接聽咗聽話其實都分唔到心聽內容,又阻住條電話線。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ihui 發表於 24-3-16 12:47
同意,做左這步先,埋怨幫唔到99情況。大部分人都分享可能係患有腦退化症,若真是這樣,99都唔想咁打擾你 ...

大宅

陳小b 發表於 24-3-16 11:33
我大仔啱大學畢業,開始出黎返工,如果到時佢結咗婚搬咗出去住,我唔會介意佢幾時返黎一次。因為我係過來 ...

人會變架
我老豆未老前好牙擦,成日話老咗吾使我哋去探佢,話我哋返去嘈住曬....
而家老咗,一到星期四五就打電話問我哋星期日返唔返去食飯....

象牙宮

回覆樓主:

奶奶在世時都無咁(有事先搵我地),我媽只會連打幾次,唔聽就算,因為試過比我哥鬧爆!其實老人家無朋友既,可能悶囉

大宅

麟媽媽 發表於 24-3-16 11:44
唔好咁實牙實齒,我阿媽以前都係好開明,而家80性情都變,我容忍力好高,我個妹頂唔順成日噴佢,我成日做 ...

我外婆而家又係好緊張D女子几时返去食飯...成日問問....講嘢重複又重複
我媽成日同我哋了,如果佢老咗,變成咁,記得提佢

珍珠宮

回覆 陳小b 的帖子

我爸爸腦退化初期,唔好話一日十次電話,一個鐘十次都試過
依家十年了,唔好話打電話,面對面講野佢都做唔到了

好好珍惜仲識打電話的老人家吧

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有時間多D返去啦!我哋盡量一星期一次 始終老人家9x 了 不過佢咁打電話法似腦退化,其他兄弟妹都係收咁多次電話?

子爵府

可能有腦退化症,我奶奶嗰陣又係日日打嚟!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我相信所有老人家都係咁, 如果我老咗都一樣, 想見自己仔女係人之常情.
香港好細咋, 要一個月才可以見一次, 將來到你老咗, 你會接受嗎?
利申: 我住奶奶隔離座, 每晚一齊食飯; 至於娘家, 每星期至少返去一次.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

正常,我奶奶都係咁,而我地情况一樣,打黎純廢嗡,每日早午晚都係問食飯未,返工呀…我地都係返工,好少聽佢电話,加埋我仔唔係香港讀書,放假我都去探仔多,真心好少見

珍珠宮

webjen 發表於 24-3-16 13:55
回覆 陳小b 的帖子

我爸爸腦退化初期,唔好話一日十次電話,一個鐘十次都試過

我都好想我媽打個電話比我,佢失去語言能力住係院舍,要講電話要等下世做返佢個女。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

emt1314 發表於 24-3-16 14:14
我相信所有老人家都係咁, 如果我老咗都一樣, 想見自己仔女係人之常情.
香港好細咋, 要一個月才可以見一次, ...

一年先12次

男爵府

有。係老人x呆初期

珍珠宮

開始腦退化

侯爵府

回覆樓主:

我媽都係咁、要搵邊個、一定要打到佢聽為止 、因為冇人接聽佢會擔心發生咩事;另外我覺得係因為老人家好悶、好想關心下子女咁囉!因為我媽冇咩興趣

你奶奶有冇興趣嗜好?

珍珠宮

陳小b 發表於 24-3-16 11:33
我大仔啱大學畢業,開始出黎返工,如果到時佢結咗婚搬咗出去住,我唔會介意佢幾時返黎一次。因為我係過來 ...

原來你d仔已經咁大個,相信你99 年紀都已經好大。

腦退化唔定,太寂寞唔定。香港地人人都忙,d 仔咁大又使嘜理得咁密,衰d講,99 咁嘅年紀,見得幾多次?同老公相量下,rearrange d時間,探密d啦!

珍珠宮

emt1314 發表於 24-3-16 14:14
香港好細咋, 要一個月才可以見一次, ...

你好好呀

子爵府

畀面勳章

gilgilgilgil 發表於 24-3-16 19:51
我媽都係咁、要搵邊個、一定要打到佢聽為止 、因為冇人接聽佢會擔心發生咩事;另外我覺得係因為 ...

佢就係唔鍾意social.. 唔鍾意睇書或報紙。好多野都唔識,連ws都唔識用。冇咩朋友。喺屋企都係睇電視多,睇夠食飽就瞓,日日如是。

瑪瑙宮

回覆樓主:

我媽開始老退化加行動不便就係咁,不停打電話比仔女,佢其實都唔知自己打左好多次電話。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊