自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

回覆 kk1979 的帖子

聯通每月$98得1g內地數據,不夠用,改plan 要$168 得5g,很貴,到內地用完1G 買聯通數據$50得0.5g, 用$150 才得10g(還要一個月內用完)…..覺得聯通蝦我們一咭兩號

男爵府

陪月勳章

ddkaka 發表於 23-2-17 10:25
搞笑個點係你話香港乜都有,唔駛去第二到

我咪講左對我來講係囉
吃喝玩樂香港都有
返大陸玩又開戶口又登記電話號碼
我覺得麻煩

couple 要去客戶中心換
我都覺得煩,所以唔用

你笑我諗法
其實我一樣笑緊你

乜你唔知世界乜人都有?
你係其中一個添

子爵府

Ppeace 發表於 23-2-17 10:29
回覆 kk1979 的帖子

聯通每月$98得1g內地數據,不夠用,改plan 要$168 得5g,很貴,到內地用完1G 買聯通數 ...
我見我個PLAN係內地數據其後收費$50/2GB

我通常去到只係用來CALL車. 食飯. 我本身包既5GB 一個月去4次食飯都夠用有突.

唔好狂煲劇係夠用架.

我女得1GB 佢真係用來CALL車同付款. 去到酒店先用WIFI.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

kk1979 發表於 23-2-17 10:11
我12月果時JOIN了中聯通1卡兩號,
月費$149, 包100GB 5G + 其後1Mbps任的PLAN ,每月仲送5GB 國內中國內地及 ...

我係用中聯通一卡兩號,續約兩次了。
剛剛星期二上去深圳食飯,
一天用咗645mb 漫遊數據,算唔算多

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

maynjune 發表於 23-2-17 09:28
咁即係上到大陸就靠晒大陸電話咭+香港漫遊年咭。在香港一直用開的電話咭在大陸就唔會用得著嘞。 請問我有 ...

因為早期嘅一咭2號係收唔到短信,所以注冊唔到帳戶同開銀行,咁如果你本身有一咭2號就唔駛特登再開,而數據貴plan通常有包部份大灣區數據,咁你就唔需要額外買數據,我用緊平plan,我上去用大陸數據,另外買張年咭一來間中開下收whatsapp,有時預俾屋企人上去時可以用來微信打下電話聯絡。

子爵府

sfll 發表於 23-2-17 12:03
我係用中聯通一卡兩號,續約兩次了。
剛剛星期二上去深圳食飯,
一天用咗645mb 漫遊數據,算唔算多:questi ...

1GB= 1024MB, 食飯打車應該係夠用的

大宅

millmill 發表於 23-2-16 22:57
其實唔介意果少少錢,喺香港都開到大陸電話號碼,我養咗個,$18/月

請問邊個台

別墅

whyyou 發表於 23-2-17 08:19
我都係BOC, 應該係II 類戶口,因為我有ATM卡

請問知唔知入左去微訊錢包既錢,可唔可以再轉返去香港中銀的戶口架?THX!

珍珠宮

boofhaha 發表於 23-2-17 17:00
請問知唔知入左去微訊錢包既錢,可唔可以再轉返去香港中銀的戶口架?THX!
...

應該唔得,微信係綁國內銀行戶口唔係香港中銀戶口,所以轉錢都係轉返落國內戶口,仲有我綁咗國內戶口之後已經冇再擺錢落微信,所有微信消費都係直接喺國內戶口扣

翡翠宮

pauline_c 發表於 23-2-17 09:18
外國電話號碼可以綁 visa/master,香港電話號碼就唔可以

我微信大陸錢包有綁Visa/mastercard,都無乜用,好多時用唔到嚟付款,都係用番大陸戶口或餘額。我個係香港號碼註册。

翡翠宮

maynjune 發表於 23-2-17 09:28
咁即係上到大陸就靠晒大陸電話咭+香港漫遊年咭。在香港一直用開的電話咭在大陸就唔會用得著嘞。 請問我有 ...

都有用,香港號主要收短訊,我喺大陸用銀聯信用卡就會有通知;上網、打電話當然用大陸卡平勁多。

翡翠宮

polliebb 發表於 23-2-17 08:57
其實我覺得電子支付係好方便,喺香港我都幾乎全用電子支付,但個人認為最好現金照可以收會好啲,最麻煩係 ...

香港電子支付之中,雲閃付搭香港銀聯信用卡係最通用,我星期三北上試驗咗:大陸好多apps用到雲閃付,如美團、攜程,食肆肯德基、瑞幸app;搭車嘅深圳通app、12306;順豐寄件;微信餐廳點餐付款都有微信及雲閃付揀。

又見好多商鋪啲掃碼機、二維碼除咗有微信、支付寶,都有雲閃付標誌。

另外留意到仲有數字人民幣,遲啲測試完應該唔難用到。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lyh80115 發表於 23-2-17 17:23
我微信大陸錢包有綁Visa/mastercard,都無乜用,好多時用唔到嚟付款,都係用番大陸戶口或餘額。我個係香港 ...

明白,唔該晒

公爵府

珍珠宮

虎到金來勳章

lyh80115 發表於 23-2-17 17:36
香港電子支付之中,雲閃付搭香港銀聯信用卡係最通用,我星期三北上試驗咗:大陸好多apps用到雲閃付,如美 ...

thx , 我岩岩申請左中銀張大灣區銀聯卡,可以多個選擇

翡翠宮

polliebb 發表於 23-2-17 17:45
thx , 我岩岩申請左中銀張大灣區銀聯卡,可以多個選擇

咁唔止係多個選擇,張卡經雲閃內地消費仲有4%回贈;如果quota唔夠,可以申請埋中銀銀聯icard、銀聯青年卡,都係高回贈銀聯卡。

公爵府

2024年龍年勳章

polliebb 發表於 23-2-17 08:57
其實我覺得電子支付係好方便,喺香港我都幾乎全用電子支付,但個人認為最好現金照可以收會好啲,最麻煩係 ...
遊客用支付宝入面個tourpass

微信唔知有冇類似嘅嘢

同埋唔係唔收現金,同埋可以去投訴
只係真係未必有錢找
遊客亦唔得閒亦唔知有咩方法去投訴,我就只識12315

依家都逐步接受港版支付工具,俾啲時間嘛

珍珠宮

虎到金來勳章

lyh80115 發表於 23-2-17 18:13
咁唔止係多個選擇,張卡經雲閃內地消費仲有4%回贈;如果quota唔夠,可以申請埋中銀銀聯icard、銀聯青年卡 ...

但都係經雲閃

翡翠宮

polliebb 發表於 23-2-17 18:18
但都係經雲閃

經雲閃付、BocPay、Huawei Pay、Apple Pay都有高回贈,喺大陸好多地方用到。前兩者二維碼,後兩者NFC拍卡。

NFC拍卡喺內地叫刷卡,大鋪、酒店可用;又可以搭深圳地鐵、公交、廣州地鐵、廣深和諧號等

男爵府

好媽媽勳章

lyh80115 發表於 23-2-17 00:06
係,雲閃付喺內地好多地方及apps用到,以綁定的Aeon銀聯卡付款。

例如充值大陸電話卡,用聯通app、移動ap ...

請問云闪付可否內地坐地鐵呢?

首頁
34567...10

尾頁

跳至