自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Adiezz 發表於 23-10-17 16:50
如果想入一線小學甚至神校,幼稚園已經要開始啦。真係要睇小朋友受唔受到谷,如果谷唔到或小朋友覺得唔開 ...

其實仔女係唔係讀書材料 父母最清楚, 讀到既谷下都冇所謂 反正佢地係可以承受到.. 將來亦可以去好d既學校讀
讀唔到既真係冇謂迫/谷 盞3方面都辛苦, 條條大路通羅馬

壓力來自比較, 仔女唔係炫耀既籌碼..
我見唔少家長 有d真係入小學開始谷 佢3個仔女都好成功 尤其細女 跟足我6年 我教得最舒服, 講小小佢已經 get 到仲做得好好, 好輕鬆就上到佢心儀既 band 1, 之後仲有幾間band 1 叫佢 interview

有d愉快學習, 快樂童年 玩到小5先發力, 個底打得唔好...3方面都辛苦, 谷到佢上band 2頭 band 1 尾 .. 中學呢? 中學既形式唔同小學, 咁大轉變 佢地未必適應到

伯爵府

Adiezz 發表於 23-10-17 16:44
亞洲社會都係咁,印度、南韓、日本壓力仲大

其實大陸讀書重大壓力

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

又一單rip

男爵府

悠子 發表於 23-10-17 15:51
一單都嫌多!一個都不能少!依家讀書係辛苦,但當回望嘅時候,其實只係佔人生好少部分,而呢部分,應該係 ...
黃子華之前有金句,如果你去食自助餐,入到去食極都係排泄物,就算同你講之後有正野食,你都未必仲想頂落去。 之前睇post小學朝6晚11咁,為咗考全級頭幾名,老實我真係頂唔到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

Adiezz 發表於 23-10-17 16:50
如果想入一線小學甚至神校,幼稚園已經要開始啦。真係要睇小朋友受唔受到谷,如果谷唔到或小朋友覺得唔開 ...

贏在起跑線麻,起跑果吓是快咗,但是跑不到終點有什麼用?

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

RIP

男爵府

有冇話咩原因? 學業,欺凌…?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Mikor 發表於 23-10-17 17:14
香港人始終有大學情意結,或者睇低藍領。 好壓力都係咁嚟,家長同學生都睇唔開
...

而家香港有好多途徑讀大學,唔一定要經 DSE,認清自己目標更重要。
有時無論外面點睇,都唔及自己點睇重要。

男爵府

香港所有建築物應該增設防跳網 防跳欄 似西九龍中心果款 上次防護網救了一個阿嬸
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

volan 發表於 23-10-17 17:27
香港所有建築物應該增設防跳網 防跳欄 似西九龍中心果款 上次防護網救了一個阿嬸 ...

其實學校已經加晒欄

大宅

cy101 發表於 23-10-17 13:55
珍惜生命|何文田培正中學男生墮樓‎ 昏迷送院搶救
https://www.hk01.com/article/952179?utm_source=01ap ...

RIP

男爵府

學生的壓力真係非常大

公爵府

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

[img=500,400][/img]

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

RoseRosa 發表於 23-10-17 17:22
有冇話咩原因? 學業,欺凌…?

「據了解,男生生前因家庭問題感不開心。」

初初睇留言,仲以為係學業問題

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 23-10-17 16:55
最怕係農曆新年及節慶或派對,
遇到班3姑6婆親戚,
問長問短,

其實自己可以扮聾,不需要答佢哋啲是非野。就算答,都係求其答遊花園算。

公爵府

回覆樓主:

RIP

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 23-10-17 16:07
社會扭曲的價值觀、部份學校、部份家長及愛比較的親友,
都俾左學生很大的心理壓力:

其實人生很多條路,最重要家長早啲了解小朋友能力,不好夾硬。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊