自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

wan_sosin 發表於 24-5-16 22:51
我現在85磅,我病之前重而家30磅,如果我今日再嚟個重病,那來30磅去瘦?
當時我有好長時間食唔到野,插鼻 ...

好瘦喎,加油!增肥真的難過減, 要增肌更加難。

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-16 08:22
謝謝你鼓勵
我雖然有做運動,但呢兩年明顯新陳代謝慢了,減肥難了
出年入五了

我入五了,新陳代謝係慢左,本身不肥想增肌,有 keep住一星期三四次帶氧運動,吃足夠蛋白質,希望有幫助。

男爵府

Zoe_CC2024 發表於 24-5-17 07:47
我入五了,新陳代謝係慢左,本身不肥想增肌,有 keep住一星期三四次帶氧運動,吃足夠蛋白質,希望有幫助。 ...

增肌不是做帶氧喎!
我就同時減脂又增肌,因為體脂都有31%,而且做inbody見到手臂脂肪比例高,肌肉量唔夠。
我睇返紀錄,由去年10月開始做gym,每星期兩次帶氧+肌肉運動,一次瑜珈。响今年一月同五月既inbody都睇到肌肉量持續提高,脂肪持續減少,現在30%。

所以我相信呢個方法係work,但真係比以前慢好多。

你不如去做inbody,睇下蛋白質夠唔夠?fancl可以做

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-17 07:53
增肌不是做帶氧喎!
我就同時減脂又增肌,因為體脂都有31%,而且做inbody見到手臂脂肪比例高,肌肉量唔夠 ...

我也有做 gym,但不是時時做,我蛋白質是標準的,但肌肉量偏低,基本上沒有什麼脂肪所以難增肌。

男爵府

Zoe_CC2024 發表於 24-5-17 08:01
我也有做 gym,但不是時時做,我蛋白質是標準的,但肌肉量偏低,基本上沒有什麼脂肪所以難增肌。

沒有脂肪的確好難增肌
但你咁瘦的話,骨質、礦物質嗰啲夠嗎?腿會不會唔夠力呀?
你不如把帶氧轉做gym吧!練肌肉要恆常才練到的,同一組肌肉要隔日練,在家都可以練架喎!

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-17 08:16
沒有脂肪的確好難增肌
但你咁瘦的話,骨質、礦物質嗰啲夠嗎?腿會不會唔夠力呀?
你不如把帶氧轉做gym吧! ...

骨質不足,礦物質也不足,謝謝意見。

珍珠宮

Zoe_CC2024 發表於 24-5-17 07:43
好瘦喎,加油!增肥真的難過減, 要增肌更加難。

多謝

男爵府

Zoe_CC2024 發表於 24-5-17 08:23
骨質不足,礦物質也不足,謝謝意見。

通常瘦都會咁,我有朋友就是咁,所以樓主呢篇文章就係呢個意思。
咁你努力增肌,我努力減脂,大家一齊努力

大宅

liverpool2023 發表於 24-5-17 08:49
通常瘦都會咁,我有朋友就是咁,所以樓主呢篇文章就係呢個意思。
咁你努力增肌,我努力減脂,大家一齊努力 ...

係呀,大家努力吧

子爵府

Zoe_CC2024 發表於 24-5-17 08:01

多進食返優質油脂,同埋要多啲做負重運動,不能怠慢,反而有氧運動無咁緊要。負重運動唔駛太重,每次都會肌肉酸痛就得。肌肉酸痛就係肌肉撕裂生長嘅必須過程。其實增肌真係難過減脂好多。

去做一次inbody,比較了解到身體程況會容易啲去判斷。另外就係可以睇中醫調理返脾胃弱唔吸收嘅問題。

保重呢

大宅

回覆 s0650993 的帖子

講得好啱,提醒我了,負重運動都好緊要,真係要積極做多點,謝謝你
另外也有睇緊中醫調理緊脾胃,胃口比以前也好番好多了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊