興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BIOS 已經check 過, set 左on, cold boot 時 NUM LOCK 燈係著, 入windows logon screen 就熄番, 唔知點解????

跟網上的方法改registry "initialkeyboardindicators" 都唔得. . 大家唔知有冇遇過呢個問題??

最近朋友買左部新 DELL Desktop, 發覺跟機既keyboard 冇左個numlock 掣, 同一個位變左"Clear" 掣, 即係numeric keypad 以後只可以用來打number , 唔可以用來做上下左右,HOME, END, PG UP, PG DN ; 另外scroll lock 同PAUSE /Break 都冇左, 但多左個 "月亮" 掣, 估計係SLEEP.

用新keyboard, D number key, 係會自動著num lock (因為同時駁左另一個舊式Keyboard, 睇到當一按新keyboard 上既numeric keypad 既數字掣, 舊keyboard 既num lock 就會同時著), 唔知keyboard 既改變係唔係同我遇到既問題有關??

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我部舊機, 由Win 8 上 Win10, 用機械KB, 一樣會著NUM LOCK 掣。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我見過兩個cases 都係win 8 /8.1 跟機,win 7升級就未試過。

首頁

尾頁

跳至