夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公平日脾氣唔係特別好, 個人好易忟憎, 但唔發脾氣果陣其實無乜野, 對我同我屋企人仲非常之好, 平日如果佢覺得自己做錯野, 佢就算俾人話, 俾人鬧, 都唔會駁咀, 正所謂錯就認, 打就企定果種人。
但佢一發脾氣, 佢就唔俾人同佢講道理, 佢只會覺得自己啱晒, 我無論點解釋, 佢都唔會接受, 好似我一定要認錯咁, 但有時候我覺得自己真係無錯, 佢會失控講野勁大聲, 係咁鬧鬧鬧, 如果我再唔認錯, 佢就會嬲到打自己同會掃晒D野落地下發洩, 不過佢就算再嬲都唔會打我,但通常我見佢打自己, 我就會立即道歉, 但之後其實我條氣都唔係好順, 好似被逼道歉咁, 不過佢除左鬧我之外, 其他人就算講錯野或激嬲佢, 佢都唔會點發脾氣, 所以身邊人成日都話佢脾氣好。

不過我有苦自己知, 一直相處其實覺得有少少辛苦, 因為我真係好驚自己唔知幾時講錯野, 幾時得罪佢又俾佢鬧! 佢仲要係咆哮式咁鬧, 根本唔夠佢惡!

其實平日唔鬧交果陣都會同佢傾下佢依個問題, 都有同佢講過自己感受, 佢話佢會改下, 佢試過唔鬧我, 但面黑左3日, 我同佢講野佢會應我, 我同佢講對唔住佢會話佢無野, 但仍然繼續黑面, 結果佢都係鬧爆我先可以無事。

每次鬧交既事都係好芝麻綠豆既事, 所以我好易踩地雷!!! 例如我跌左野落地下, 我執番上黎, 佢就會鬧我點解唔等佢執, 我整跌左野本能上自己執番佢都會話我, 未有疫情之前已經係咁, 我話我整跌野自己執番有咩問題, 就係我駁咀, 我就要道歉先可以平息佢怒火, 總之就係好少既事佢都會嬲

想請教各位朋友有冇咩方法可以勸下佢唔好咁大脾氣, 我真係頂佢唔順, 鬧親交我對耳仔好受罪同埋我個心會俾佢嚇到狂跳。最重要係唔想成日都道歉! 但唔道歉又會鬧交, 好煩!

伯爵府

回覆樓主:

你c6自己錯會認錯都好,我果個係唔會。
你果個同我果個好似,情緒差,容易發脾氣,唔聽道理唔認錯,如果我果個同佢講佢既錯處想死頂啦,
我既做法係,佢癲,我唔會理佢,亦唔會同佢解釋,由佢自己下火。

我都成日頂佢唔順,等佢自己下火,其實係無得幫,自己要去正視。

心情不好就自己出去行下發洩下

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

他一發爛渣就馬上離開現場,由得他發顛~不爭辯,不解釋,不道歉~

男爵府

畀面勳章

你果個會認錯已經好難得,我果個錯左仲鬼咁多藉口推卸責任,覺得係人地錯先令佢錯 男人做到咁無膊頭,咁無承擔

大宅

回覆 sailorkitty 的帖子

咁哩樣野我老公係幾好, 佢係一個會認錯既人, 佢自己做得唔好既野, 佢自己會主動同我道歉先, 有時我根本唔覺得佢做錯, 但問題就係佢想我同佢一樣, 做錯左就主動道歉, 如果我真係做錯, 我道歉係無問題, 但可惜我成日都唔知自己做果樣野係錯呢.....有時芝麻綠豆既事邊有分對錯喎!
啱啱又諗到個例子就係我同佢有次搭的士, 咁佢落車先, 我就跟住落, 落完我就順手閂門, 跟住佢就話我點解唔等俾佢閂門, 我話我順手, 跟住佢就嬲喇, 我廢事喺條街嘈, 就同佢道歉了事, 跟住佢都無野。

我每日都好驚自己唔知會喺佢面前做錯D乜, 搞到壓力好大, 有時放工都唔太想返屋企。

伯爵府

manandyin 發表於 21-5-3 17:36

咁哩樣野我老公係幾好, 佢係一個會認錯既人, 佢自己做得唔好既野, 佢自己會主動 ...

佢係咪有強迫症?

伯爵府

咁哩樣野我老公係幾好, 佢係一個會認錯既人, 佢自己做得唔好既野, 佢自己會主動 ...

我都係咁,唔知幾時做錯講錯得罪佢,所以小說話,做好自己就算,明知佢夾硬搵野講,就廢事回應佢。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

有情緒病,一齊睇醫生正視去打低去

大宅

回覆樓主:

以前拍拖他是否咁樣架?好難相處喎。有沒有其他親友或家人可以幫你同c6講下佢有這樣行為會令身邊的人好辛苦㗎。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

搭的士, 咁佢落車先, 我就跟住落, 落完我就順手閂門, 跟住佢就話我點解唔等俾佢閂門...
其實你都冇錯,你有冇問下佢你錯响邊,佢似乎好執著幫你做野,你要了解下佢先有得傾

別墅

simpleAA 發表於 21-5-4 00:41
其實你都冇錯,你有冇問下佢你錯响邊,佢似乎好執著幫你做野,你要了解下佢先有得傾
...

認同樓主要同佢傾下

男爵府

佢做野壓力好大?

大宅

evafung 發表於 21-5-3 23:58
以前拍拖他是否咁樣架?好難相處喎。有沒有其他親友或家人可以幫你同c6講下佢有這樣行為會令身邊的人好辛苦 ...

以前拍拖果陣佢都好照顧我, 而且對我屋企人好好, 喺我屋企食飯會幫手煮飯同洗碗, 樣樣野都會幫我地去做,結婚頭幾年都無乜野, 後來唔知點解會變成咁

大宅

回覆 肥肥寶 的帖子

強迫病聽人講得多, 但我唔知佢依種係唔係, 上網睇下有咩病徵先!! THANKS

大宅

simpleAA 發表於 21-5-4 00:41
...

有問過, 佢話呢D野唔應該由我黎做, 佢會做, 所以我做左佢就唔高興, 我問佢點樣介定我應該做乜, 唔應該做乜, 佢又答我唔到, 所以我覺得佢就好似一個地雷, 要踩中果刻先知自己踩中! 佢成日都話我唔了解佢, 如果了解佢根本佢唔會有野唔開心, 咁佢都唔了解我啦, 我直頭同佢講佢咁樣咆哮式鬧我,我好唔開心, 佢都一樣控制唔到!

我曾經諗過用相同方法對佢, 即係佢做錯少少野即刻狂鬧佢, 但又真係做唔出, 因為真係無需要用咁既態度, 我過唔到自己, 所以佢可能一世都唔會明白我俾佢鬧既感受係乜...

珍珠宮

manandyin 發表於 21-5-3 16:04
老公平日脾氣唔係特別好, 個人好易忟憎, 但唔發脾氣果陣其實無乜野, 對我同我屋企人仲非常之好, 平日如果佢 ...

聽落佢好需要接受下心理治療
我c6相反,十大惡人對住人人都惡。唯獨對住我就棉羊甘,我好多時都好似傳教士甘囉,叫佢:你唔可以甘架,唔岩架甘囉
佢有改善既,不過性格黎,如果有人辣著左佢,佢一樣發癲甘掃到人地跌係地仲要開ak橫掃個隻人。
所以我都睇開左,我見唔到既就唔理甘多,始終兩個人係埋一齊唔係要去完全改變對方麻

男爵府

唔出聲,錄音,播返俾佢聽叫佢自己感受下

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

Good Idea!! 可以一試喎!

別墅

唔回應唔講野,等佢自己冷靜

首頁

尾頁

跳至