6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

九個月大,想由一號轉二號,如果轉,一餐一餐咁慢慢轉?定一次過轉?
有人話一號奶粉可以食到歲半…請指教

大宅

虎到金來勳章

我bb係一日一餐 之後慢慢一日三餐咁轉 始終驚一次過轉會唔習慣 佢飲開美素佳兒金裝 我都係跟返個年齡轉號數 因為始終唔同號數提供到俾bb既營養素都唔同

男爵府

我BB一到6個月就轉2號奶粉,我諗配方奶粉加入適合唔同年紀的營養,所以冇考慮太多就轉2號。
記得每一、兩日轉一餐2號奶粉,等BB慢慢適應

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 tabofans200 的帖子

如果1號轉2號 ,我都會一次一次慢慢咁樣轉,因為好多人講話1號奶粉營養高啲所以好多媽媽都會選擇食到歲半

別墅

我覺得每個階段都需要唔同營養,所以我仔滿6個月我就幫佢轉2號奶粉。我仔都係食呢隻,我都係跟返罐上面嘅指示咁慢慢轉。

大宅

我個囡係1號食到1歲
一次過轉2號

大宅

1號轉2號係一日轉一餐,之後慢慢轉,其實奶粉分階段就係因為小朋友每個年齡都需要吾同嘅營養,所以我會跟翻奶粉階段去轉

大宅

我係一開始先由每餐其中一勺替換成2號奶粉 飲兩三日睇下bb反應 冇問題就替換其中兩勺 又再飲兩三日睇下 冇反應就繼續直至全部替換成2段奶粉 我會換號段 畢竟每個階段小朋友所需營養唔同

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔同階段的奶粉係配合番bb唔同的成長需要,所以跟番歲數轉就最好
Bb腸胃始終幼嫩,所以俾d時間bb適應,每日一餐咁轉較好

大宅

一餐餐比佢慢慢轉就可以,個時幫呀囡轉illumx 2號都係咁,幾日就可以適應到,最好就跟返歲數去食,唔同歲數需要嘅營養都有唔同

洋房

我BB一到半歲就轉2號奶粉 真接轉架都無做咩俾佢適應 佢無嘢喎

別墅

我bb係食金裝1號食到一歲先直接轉3號,聽人講1號營養好啲,見佢食得瞓得又屙得,所以都冇刻意轉2號,同埋轉奶粉或轉號數都要慢慢咁加比佢適應

大宅

我仔果陣轉奶粉,都係一日一餐甘轉,我仔果陣飲美素金裝1號到歲半先轉2號,覺得1號營養多

首頁

尾頁

跳至