自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我聽人講要,如果唔係就犯法
大伯想將果d 錢轉比c6 幫姑9交保費
好驚..大伯成日想整死c6 咁

象牙宮

回覆樓主:

唔使,會自動停

男爵府

咩為之「淨低」先?洗淨?定俾多左?
如果7月死,8月仲收到錢,8月果份就叫收多,要俾返政府。如果死左,錢繼續入銀行,你又無通知社署繼續攞,當無事發生壇自攞左,咁就犯法

男爵府

selinako^^ 發表於 22-9-17 16:14

人死左戶口即時凍結,當遺產,錢轉唔走

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該唔會,又唔係欺詐返黎,當時老人家仲在生!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

以前會唔計,當死亡証一出就自己取消生果金

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

在生前發放可用,離世後發放拎去用係盜竊,
記得通知社署

伯爵府

想生BB熱投

遺產嚟!點會要還,俾左佢就係佢。

selinako^^    發表於 22-9-17 17:59
I am Agent P

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

D錢係過身前入定過身後入先, 過身前就唔洗, 過身後就要

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

以我所知, 死亡日期前的積蓄係死者的遺產, 辦理好遺產承辦手續後,就可以出示文件申請向銀行拎走。死亡日期之後任何政府比的津貼, 即使係政府內部未cut得切, 自動過咗數比死者户口, 都不算遺產, 係要交還比返政府的。

p s. 十幾年前有遠房親戚過身,佢係靠生果金/綜援生活的, 佢單身,幫佢搞過身後事, 不過佢銀行d積蓄都唔夠用來辦喪禮。

伯爵府

畀面勳章

在生時入左戶口嗰D就係你既錢,如果死左之後入嗰D會自動扣返,其實你去出死亡證就自動會通知cut哂所有政府福利,包括生果金和消費卷,政府樣樣都慢,但cut呢D就最快。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 22-9-17 16:22
唔使,會自動停

朋友話生果金 既結餘 政府要收返

男爵府

selinako^^ 發表於 22-9-17 16:34

你朋友玩你?你99的户口结餘已變成遺產

唔好自已提出來,要去高院那邊申請承缱遺產

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

社署會自動cut,同時會寄信通知。
原來戶口內錢是遺產入辦左手續先可以拎,
依家就算有卡係手都唔好郁,辦手續比死亡證對曰期,
如果發現死後戶口有變化,銀行會凍結戶口及報警。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你冷靜d先!

象牙宮

我爸爸無喎,多年前5月中過身,6月入長者金自動停!社署都係咁答!信用卡碌左就真係要還款

翡翠宮

唔該晒各位, 我明白晒啦, 唔該晒
求先比人講一講驚一驚, 所以問大家

琥珀宮

點解大伯可以郁動d錢?有咭?

水晶宮

但人死咗,戶口內嘅錢就係遺產,非戶口持有人係唔可以動用戶口內嘅錢!

水晶宮

正確黎講入左你奶奶戶口嘅錢就係你奶奶嘅,任何人唔可以係你奶奶戶口度郁啲錢,查到嘅話邊個去郁,邊個就犯法,如果奶奶無遺囑,要揾一個人做承計人,第一位係你老爺,無就揾仔去做,去金鐘高院申請,帶晒奶奶所有戶口,股票等資產做登記,因因每樣野都會有封信交去申請拎返啲錢。(我爸爸走時,媽媽做承辨人,佢果時寫售權書交我去做其他手續,當日即時要宣誓),幾個星期後拎遺產承辨書去各銀行等做各樣手續。

首頁

尾頁

跳至