自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩送飯越做越多. 但貴少少餐廳做唔住. 只因香港人已無需要出街食飯
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲邊有需要出街食飯朋友圈少左. 社交需要少左. 就自然無意慾有高消費
家人出街食飯主要係過時過節. 跟本唔夠皮
開心money 少左人洗. 舖頭咪執笠
so far 我無見過香港有人講過話咩大團結. 大和解
到2024. 兩邊都係憎到對方入骨
呢個結一日唔解. 飲食業呀. party room. 酒吧呀. 唔洗諗. 玩完
btw 我無所謂. 我不嬲無朋友. 同家人食仲happy.
仲有. 我食兩送飯唔代表我餐餐都要食
得閒食放題唔比架咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

求兩餸飯與放題比例?

別墅

關咩事
本身就係越後生越高學歷嘅對政府越不滿
各自有各自圈子
一個後生專業人事本身就唔會同個低學歷師奶出街食飯

侯爵府

回覆樓主:

唔關事
疫情改變大家消費模式

水晶宮

劫褲濟朋 發表於 24-4-2 23:18
兩送飯越做越多. 但貴少少餐廳做唔住. 只因香港人已無需要出街食飯
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲 ...

多謝我地政府啦,當日迫人打針,禁人堂食,從此改變左大家模式,最後哈哈哈當感冒對待哦。咩2024黃藍呀,黃人上左去大陸飲飲食食,自動送中啦,仲晒相去Costco, 山姆狂買,不知幾開心呀班手粥。

子爵府

回覆樓主:

黃藍都有移民、都有北上外旅,現在係世界消費模式變咗,香港部分商戶跟唔上咪死囉,唔好賴黃絲「攬炒」

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

香港人鍾意出外旅行減壓,而家除咗飛出去,仲有就係返大陸,多咗個選擇,而且質素唔太差,可以即日來回添,所以咪多咗人北上囉

男爵府

回覆樓主:

黃同藍朋友都有,不過已好少再討論顏色。
但大家共通點都係,gathering prefer叫外賣上屋企食。舒服平d又食得耐d, 同埋已經唔想出夜街啦

子爵府

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 24-4-3 00:48
黃藍都有移民、都有北上外旅,現在係世界消費模式變咗,香港部分商戶跟唔上咪死囉,唔好賴黃絲「攬炒」
...

其實疫情前一向都多人北上 ,只係通關後,大家都想去旅行。 講到北上,有幾好,其實真係講大咗,基本上冇講到咁好。食材同衛生,始終不及香港
Life must go on

水晶宮

約完人出嚟諗住吹水食飯,但限你90分鐘交枱,咁我顧食飯好定吹水聚舊好?

水晶宮

wln 發表於 24-4-3 02:28
其實疫情前一向都多人北上 ,只係通關後,大家都想去旅行。 講到北上,有幾好,其實真係講大咗,基本上冇 ...

香港食材咪好多都係來自內地,衞生…眼不見為淨啦

水晶宮

1314625 發表於 24-4-3 07:22
約完人出嚟諗住吹水食飯,但限你90分鐘交枱,咁我顧食飯好定吹水聚舊好?
...

一邊快啲食、一邊講重點
自由太多會令世人失去平衡

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-4-3 00:35
多謝我地政府啦,當日迫人打針,禁人堂食,從此改變左大家模式,最後哈哈哈當感冒對待哦。咩2024黃藍呀, ...

根本疫情就改變左大家飲食模式
無打針被人禁堂食, 有幾多人?
2百萬?3百萬?
佔極少數人, 影響咁大?自己感覺良好卦
疫情當時, 根據有報章講食肆開多左24%,去弱留強時代了。

侯爵府

回覆 劫褲濟朋 的帖子

三年疫情完全改變了消費模式

象牙宮

劫褲濟朋 發表於 24-4-2 23:18
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲 ...

兩送飯越做越多。
租金貴,地產王國。香港餐飲業大洗牌 自然去向
中央廚房 預制食物賣給餐館或者消費者。

餐廳做唔住:
食物量少, 質數下降 +
貴+加一

地方細, 服務差,
限時 + 經濟麻麻,
打工仔自然想少花錢。 正常。

東南亞... 街市有 熟食中心, 好多人食。
外國 歐美加, 澳紐, 西葡, 台日韓, 東歐 街市有 熟食中心. 好多人食。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

1314625 發表於 24-4-3 07:22
...
咪係囉,食完飯跟住又要搵第二度可以坐耐啲傾偈,就係因為咁好多人情願喺屋企開 P
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

過去的已過去,不要去標籤別人。

伯爵府

唔係細路 發表於 24-4-3 01:28
黃同藍朋友都有,不過已好少再討論顏色。
但大家共通點都係,gathering prefer叫外賣上屋企食。舒服平d又食 ...

呢樣真,我哋一大班朋友如果 gathering通常唔係上你屋企就上我屋企,唔係韓燒就打邊爐或者蒸海鮮同BBQ ,屋企食唔駛限時間慢慢食,其實唔係比出街食平好多,因為我哋會買靚野返屋企食,但至少唔駛睇人面色,條氣順好多囉

珍珠宮

333s 發表於 24-4-3 08:46
兩送飯越做越多。
租金貴,地產王國。香港餐飲業大洗牌 自然去向
中央廚房 預制食物。賣給餐館或者消 ...

冇朋友最啱食兩餸飯

侯爵府

2024年龍年勳章

根本唔關事
係香港飲食業自己唔爭氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊