自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

大家好,我太太兩個星期前有一晚個胃痛到抽筋,跟住入咗法國醫院,照晒胃鏡CT, 醫生話佢係六成個胃發炎,之後掉咗三日鹽水,醫生就叫佢出院,當時我太太情況有好轉,又冇咩唔舒服跟住就出咗院。出完院第二日開始食啲通粉同粥,跟住隔多日之後個胃又開始痛返,來來回回法國醫院三四次去打止痛針,但因為床位問題又入唔到院,今日終於見到醫生話有床位入院再觀察,但都兩個星期仲係食唔到,大便唔到,每晚只係瞓得兩三個鐘之後個胃又再痛,我地全家都好擔心,請大家俾吓意見可以有咩其他方法?轉公立醫院睇?還是去第二間私家醫院試下?感激大家嘅意見(emoji)(emoji)(emoji)

民房

kiko_mami 發表於 24-4-15 04:49
去急症,2星期冇大便正常人都會肚谷谷到唔想食。我嘔血係明愛照胃鏡睇到發炎有開藥食,keep住定期覆診。
...

我太太而家住緊法國個注疹醫生都係急症科,佢而家吊緊鹽水,一啲嘢都食唔到,隔三四個鐘個胃又痛就打止痛針,醫生今日安排照腸鏡我睇吓係咪腸嘅問題,見佢由兩星期前每日情況一路差落去,好擔心,但太太而家情況好弱,又唔知點轉其他私家或公家醫院,醫生只係不停話胃發炎,我想諗下有冇其他backup plan,心痛(emoji)

民房

sjssjssjs 發表於 24-4-15 08:14
轉政府醫院,如果香港區,去瑪麗急症,吾好拖

請問如果轉政府醫院程序係點?會係轉去附近一間政府醫院定還是私院醫生決定?多謝(emoji)(emoji)

民房

ccfj 發表於 24-4-15 09:35
回覆 2a6c45852fd53d 的帖子

建議快轉去政府醫院, 同主診醫生講想轉去政府醫院,會幫你call白車去QE,白車 ...

多謝大家寶貴嘅意見,請問大家知唔知QE腸胃科醫生好唔好,我今日會同太太傾下,其實我哋覺得而家法國個醫生係好有心,係唔知點解照晒胃鏡同CT都話冇問題,但情況冇好轉,問咗醫生話睇佢CT報告個膽,肝唔似有問題,見佢每日咁差落去,逼住要諗其他辦法,心痛(emoji)無助

民房

spikenard 發表於 24-4-15 12:50
如果照左膽都係冇事的話只係胃炎,那和情緒有關,試叫醫生開1次放鬆情緒藥,應該冇咁痛。要調節心情,接受 ...

多謝分享,我太太之前已經照咗CT,照膽係咪要透過另外一個檢測先做到?thx

民房

traeh 發表於 24-4-16 16:26
你太太宜家情況有好轉嗎?

多謝大家關心,主疹醫生搵咗另外一個腸胃科專科醫生開新藥俾我太太,我太太話今日好似痛嘅次數少咗,但都仲係吊鹽水,食唔到嘢,希望啲新藥真係幫到佢,總算好消息,佢真係好想快啲出院返屋企同女女一齊團聚

capricornbb    發表於 24-4-17 00:42
唉瘋    發表於 24-4-16 21:30
ohmygosh    發表於 24-4-16 20:58

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊