自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

1.租金只佔營運成本比例一部分,但因為政府喺90年代開始提出,廢除司徒制度,令飲食業長期請唔到師傅接班,出現嚴重斷層

2.樓面亦請唔到任何服務員,麥文記員工平均年齡高達65歲

惡性循環令到食店,只可瘋狂加價,但又提供唔到應有質素,導致客人怨聲載道,個個爭相北上深圳消費

佢話好多行家,因為完全請唔到師傅同樓面,被迫挺而走險,大量招聘日薪出糧綜援人士,綜援人士從來都係惡慣,所以令市民覺得,所有樓面都係黑口黑面,來到幫襯仲要受綜援人士氣

子爵府

回覆樓主:

3..點解香港啲食店食物,質素被深圳差咁多,原因四年前新官肺炎,令好多食店都拖數,令到供應商唔敢,再俾靚貨店舖,只供應劣質貨,希望店舖復常後,盡快找清之前嘅欠款

但因為老闆營運成本極高,只可不斷瘋狂加價,形成市民比高價錢,但享受最低質素的食物

麥文記老闆話啲人見工招積到,做個侍應都要月薪二萬,但係糧單,唔該寫一萬蚊,另外萬幾蚊要出現金

所以請人成本極高,必定轉介係消費者身上

**喺呢度啲人一面倒,話老闆唔肯出高人工請人,但係又話人哋收得貴**

***香港人真真正正,又要馬兒好,又要馬兒不吃草***

子爵府

發表於 昨天 08:00 |顯示全部帖子
redhot 發表於 24-4-18 22:19
真係慘,腹背受敵咁,唔知有咩方法跳出惡性循環?

做得要畀深圳好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊