自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

redhot 發表於 24-4-18 22:19
真係慘,腹背受敵咁,唔知有咩方法跳出惡性循環?

一係全香港人工減一半
一係搵倒新既賺錢出路, 平台經濟又好、金融又好、晶片研發又好、ai又好....etc.
總之係一樣全世界都做唔得, 得香港先做倒既野
而唔係飲食點樣做

全世界都係咁
無其他方法

伯爵府

mother904 發表於 24-4-18 22:22
其實唔明點解要廢除師徒制度,好多秘技不會在廚藝學校學到

根本就唔關咩師徒制度事

飲食又辛苦, 又唔一定有前途
你比返師徒制, 邊個會肯收超低人工, 又要比呢d"老師父"鬧, 仲要比人話後生唔捱得, 鬧下OT下都唔肯, 仲要最緊要既一樣係學滿師都唔代表有得發倒圍

你有射自然香架啦, 如果真係有料到2024年代都仲有人肯低人工任你鬧去做學徒既話, 你出黎開班一樣會有人肯比錢學。

伯爵府

mother904 發表於 24-4-18 23:00
不一樣的,一個師傅只會有三幾個徒弟,揀個岩心水資質好的,就傳授秘技,所以好多時跟師傅十幾年先會學到 ...

呢d老作出黎既

要"徒弟"接受極低薪, 要"聽教聽話", 要"聰明醒目", 要"有潛質"
仲要花十幾年跟你, 幾十個中揀倒三個,
三個之中仲有一個到後尾話你心術不正
然後先學倒唔知存唔存在既所謂"秘方", 仲要留返手"底牌", 兩個每人只教一半
咪即係仙術體制囉

唯一得益既咪所謂既"師父"囉

有射自然香, 如果真係有"秘技"可以令到一個人跟十幾年, 任勞任怨既, 又可以有潛質可以傳承倒個技藝既
呢個年代, 有後生仔咁醒目, 又捱得, 大把世界啦
去服侍你老人家?

呢d十中有九十都係d無料扮四條
上一個時代用黎呃d無知一輩進貢既技量黎

2024年代, 仲迷信封建時代果套

伯爵府

fasola 發表於 24-4-18 23:13
話宜家日本都流行去壽司學校學整壽司. 專心學, 三個月到半年就學識.

2024年代, 全世界都係資訊年代, 所有知識流通化,
除非你係台積電識得造晶片,特拉斯識得射火箭,華為小米等等擁有世界頂尖獨門技術
唔係既話仲邊有咩"獨門絕技"要跟師十幾二十年, 任勞任怨仲一個唔覺得令師父唔高興踢你出門十年光陰白費

仲信呢d, 不如返去紥腳好過啦
至少都仲叫真係傳承傳統囉

伯爵府

dyl 發表於 24-4-18 23:27
其實香港人唔係好太care侍應啲態度好唔好,佢哋食完就走. 覺得而家最重要係D餐太貴, 茶餐廳晚餐去到一舊水, ...

香港早幾年賺內地對外easy money太容易,係唔係都比得起錢出街食, 比幾十蚊外賣錢叫外賣都懶行兩步落樓下買
d人洗錢豪爽, 養慣左d鋪頭胃口姐
面對現實就會調整架啦

伯爵府

Pa123 發表於 24-4-18 23:31
佢只隱惡揚善,其實業界割政府韭菜!

關口流量有限,七百萬港人97%時間留港

好多黃屎黑暴借人頭, 疫情果d就呃保就業, 開個名堂出黎, 叫朋友fb貼幾個文話賣野, 就會呢個係我地sales呃政府津貼
之後就借埋政府免審查貸款
然後拍拍羅友收檔做BNOer
見得多啦

伯爵府

ironmanmama 發表於 24-4-19 00:19
同意!!千錯萬錯都是別人錯
上年特登帶外地親友去食呢間,一上枱,比個膠碗仔上既雲吞麵+豬手, ...

你呢d街外客係唔會食倒秘技既
你唔係熟客仔, 幫襯返十幾年, 師父唔會隨便比你食倒佢地既獨門絕活
始於要留返張底牌, 唔係人人食得倒先韾香

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊