3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早排學緊處理情緒手法,大家可以試下用。

我同啊仔有去遊戲治療,果到有教唔開心如果發洩,可以打不倒翁,可以打咕臣,但唔可以打人。

學校亦有教我地set 冷靜corner, 我自己放左氣泡紙,玩具手槍,(佢地覺得唔開心,腦海會有一隻怪獸,佢地用槍射死左,就會開心返),咕臣,疊杯杯(數1-10冷靜方法實體版), 畫簿,精油等等。

複式洋房

發表於 3 天前 |只看該作者
Kykimmy 發表於 24-5-3 01:01
早排學緊處理情緒手法,大家可以試下用。

我同啊仔有去遊戲治療,果到有教唔開心如果發洩,可以打不倒翁, ...

我仔依家6歲半,岩岩去覆診,醫生話佢唔算好嚴重,我心諗真係好在我早發現,2歲半已發現佢有ADHD 傾向,去協康同佢check, 有referral 去社署排服務, K1已經有用緊兼收位,自己亦有同佢出去做感統訓練,社交訓練,學跆拳道訓練專注力,聽指令,學游水放電。我都不停聽正向講座,學點用正面既說話同小朋友溝通,上年啊仔開始食到膠囊,開始亦試用supplement oemga, 益生菌,等佢專注力,情緒好啲。亦用薰衣草精油讓佢發脾氣時易啲冷靜返,真係唔想食藥去控制,太多副作用。6歲前真係黃金期,大家唔想咁嚴重或咁早食藥控制,早啲搵方法幫小朋友處理,真係好好多。另一半支持都好重要,初時係我自己同仔去做治療,依家係兩公婆一齊去,教育方式一致都好重要,大家加油。

侯爵府

Kykimmy 發表於 24-5-16 08:47
我仔依家6歲半,岩岩去覆診,醫生話佢唔算好嚴重,我心諗真係好在我早發現,2歲半已發現佢有ADHD 傾向,去 ...

請問係咪就有隻v字头魚油、食完可以幫助到專注力?

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 24-5-16 11:39
請問係咪就有隻v字头魚油、食完可以幫助到專注力?

我仔係食另一隻牌子

侯爵府

Kykimmy 發表於 24-5-16 11:40
我仔係食另一隻牌子

幫助到專注力嗎?邊隻牌子?

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 24-5-16 13:42
幫助到專注力嗎?邊隻牌子?

我pm你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊