自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我於2023年頭一對眼先後做了白內障手術換左晶片,我系搵私家医生做的,但好不幸系手術不太成功,我个医生當然不理,好亦冇咁多時間追討,在這段日子希望自己可以習慣,但如可惜直至現在都系不如理想,想請問有冇姐妹都有試過手術失敗而再去換晶片呢?如有請問是不是一个大手術呢?因為我都約左下星期一去見另一个眼科医生,真系好担心,如有經驗的姐妹可否分享下,謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

點唔成功?
放下自在

大宅

畀面勳章

cattz288 發表於 24-5-17 11:45
點唔成功?

遠近都吾清楚只系睇中距離比較好,而最大問題系睇其他人的眼睛玻璃變左黃色鏡片但有啲又系正常,我舊年有去check 過眼利我冇青光眼同黃斑病變,所以我覺得系我个晶片嘅問題,我問我个衰医生佢又話佢啲client 冇但佢又吾幫我處理我个間問題,佢覺得我系作出嚟,真系好冇医德 如果我作出嚟我就吾会睇到一啲有黃一啲冇黃啦,而家真系吾慌吾清精神病喇,咁耐都系咁,如果再換晶片都吾知危吾危險又吾知換吾換到
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jjhwong 發表於 24-5-17 12:18
遠近都吾清楚只系睇中距離比較好,而最大問題系睇其他人的眼睛玻璃變左黃色鏡片但有啲又系正常,我舊年有 ...

會唔會係左右眼問題?即係覆診時無視你既問題?

放下自在

大宅

畀面勳章

cattz288 發表於 24-5-17 12:22
會唔會係左右眼問題?即係覆診時無視你既問題?

我一對眼都系咁,其實做第一隻个陣已經黃,但當時又冇好理会到点知做埋另一隻又系黃先知惊。我問佢点解佢就話佢其他病人冇喎而最令我震惊就系有啲姐妹都系做我呢个牌子晶片但佢地都冇呢个情況出現 我先至最惊

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有冇check過係咪因為晶片有增生物?

大宅

畀面勳章

麟媽媽 發表於 24-5-17 12:47
有冇check過係咪因為晶片有增生物?

点樣check 都放左入眼,我系Johnson, 吾通打去Johnson 問?真系覺得好煩,如果有增生物可以点呀 ?乜野嚟架?咁点解一啲眼鏡玻璃系黃色一啲就系正常玻璃顏色呢?

子爵府

jjhwong 發表於 24-5-17 11:42
我於2023年頭一對眼先後做了白內障手術換左晶片,我系搵私家医生做的,但好不幸系手術不太成功,我个医生當 ...

咁衰 開醫生名,等佢唔好再害人

珍珠宮

有無查過係咪後囊增生?因晶體屬外來組織,有啲人會生一層嘢喺人工晶片後邊,變咗阻住啲光線,就會睇嘢唔清,要用激光打返走…當然我哋普通人可能唔識,或者係第二啲情況….眼科醫生都要用儀器去睇眼底情況….

睇多兩個醫生check吓,攞多啲專業意見先,又可以睇普通科醫生,寫介紹信介紹去眼科睇,如果個情形好緊急…可能會快啲睇到你….

象牙宮

jjhwong 發表於 24-5-17 11:42
我於2023年頭一對眼先後做了白內障手術換左晶片,我系搵私家医生做的,但好不幸系手術不太成功,我个医生當 ...

最好再看政府眼科。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

畀面勳章

lcn2009 發表於 24-5-17 13:57
咁衰 開醫生名,等佢唔好再害人

佢系鐘兆匡眼科医生。其實我做呢个白內障前都睇左5个眼科,因為佢幫我我朋友老公做過,話佢超好人而且當時睇佢都覺得佢ok,但点出左事之後佢就吾理我同敷衍我就算,同埋成日都吾回答我啲度數留左几多度,唉,真係千揀萬揀,6合彩吾見我中。

大宅

畀面勳章

天貓 發表於 24-5-17 14:14
有無查過係咪後囊增生?因晶體屬外來組織,有啲人會生一層嘢喺人工晶片後邊,變咗阻住啲光線,就會睇嘢唔清 ...

其實舊年做完手術之後个衰医生吾理我,我都睇左另一個眼科檢查,佢話我眼睛一切正常但我問佢点解会黃,佢答我可能有啲晶片對藍光鏡片会有呢啲反應,咁當時我就當系啦。点知最近我系到識左个姐妹佢都系做我呢个牌子嘅晶片,但佢完全冇呢个情況出現,所以我又惊到不得了,下星期book 左去養和医院睇陳医生,希望佢可以搵到乜野原因。

珍珠宮

jjhwong 發表於 24-5-17 14:30
其實舊年做完手術之後个衰医生吾理我,我都睇左另一個眼科檢查,佢話我眼睛一切正常但我問佢点解会黃,佢 ...

我聽返嚟有啲晶片係多焦,其實唔係人人適合,好似我呢啲眼底唔好,就做返普通晶片比較好,但你都係聽多兩個醫生攞意見先啦⋯⋯希望你快啲搞番掂

大宅

畀面勳章

333s 發表於 24-5-17 14:14
最好再看政府眼科。

都有考慮過,如果私家check 左後要長期跟進都会叫佢寫轉介信比我排期。

大宅

畀面勳章

天貓 發表於 24-5-17 14:39
我聽返嚟有啲晶片係多焦,其實唔係人人適合,好似我呢啲眼底唔好,就做返普通晶片比較好,但你都係聽多兩 ...

我都冇用多焦因為都有佢嘅缺點,所以我都好保守用返Johnson 睇中距離比較好嘅晶片,唉,誰不知会搞成咁。

珊瑚宮

回覆樓主:

我陪過長老做白內障,醫生講, 除非病變, 好少要做第二次。
若果只係好似其他JM講係增生, 做激光已經解決到。

大宅

回覆樓主:

你有深近視嗎?
我有小小白內障,無影響視力,但有7百度近視,想做白內障,矯正近視,但眼科醫生說因此做白內障手術,會看東西偏黃,所以我無做。

珍珠宮

jjhwong 發表於 24-5-17 16:11
我都冇用多焦因為都有佢嘅缺點,所以我都好保守用返Johnson 睇中距離比較好嘅晶片,唉,誰不知会搞成咁。
...

而家唯有睇多幾個醫生,攞多幾個comment,會有咩情況導致咁樣…再睇下一步點搞

子爵府

ymw9090 發表於 24-5-17 16:33
你有深近視嗎?
我有小小白內障,無影響視力,但有7百度近視,想做白內障,矯正近視,但眼科醫生說因此做白 ...

唔係喎,我最近右眼做咗黃班手術同時換埋晶體,睇野係白啲。

大宅

回覆樓主:

有啲人做完手術,例如睇眼鏡鏡片真係會帶黃.....有啲就唔會.
中肯講一句,如果只係就這一點,我覺得問題唔大,可以接受
我唔知有冇睇錯,留主話佢揀咗中焦鏡,乜唔係得單同多焦兩款?
單焦:只可揀遠或近
多焦:可同時睇倒近/中/遠

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊