論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我工人住離馬尼拉很遠的地方, 我是否必須提供由馬尼拉至她的原居地的機票, 可否要她坐車或船呢?

我在勞工處的網頁找到以下一段, 我工人話我必須提供內陸機票.

問10.1 當僱傭合約屆滿或終止後, 僱主是否須要向我支付返回原居
地的旅費?
答 是。當合約終止或屆滿後, 僱主須免費把你送回原居地。通常僱主會給你一張包括機場稅的機票、每天港幣100 元的膳食及交通津貼。

請指教. 謝謝!

男爵府

只要除內陸接駁機外, 仲有其他常規交通工具可到達, 就可以選其他交通工具. 即你只需俾機票同 $100津貼. 呢啲工人唔會唔識(佢地有好多人教路), 只係烚你唔識.

男爵府

咁即係本來坐由馬尼拉坐船返佢鄉下可能要$300港幣, 咁我連船費都唔駛俾, 只係俾$100就得, 定係我要俾船費$300再加$100津貼呢?
謝謝!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 貝拉 於 10-2-23 00:40 發表
咁即係本來坐由馬尼拉坐船返佢鄉下可能要$300港幣, 咁我連船費都唔駛俾, 只係俾$100就得, 定係我要俾船費$300再加$100津貼呢?
謝謝!

佢落咗機問佢要搭幾耐至番到屋企, 仲之就$100/day, 個邊搭車船唔會咁貴, 咁貴搭內陸機啦, 多數2-3日都番到屋企...

男爵府

使咩問佢呀
一日都返唔到 home?
比 air ticket + $100 就ok
唔好比d工人"昆"呀~~

男爵府

我工人話搭船真係要2-3日架. 如果續約, 放假回鄉, 咁$100/日 係應該計去程, 定去回程都計(即來回5-6日, hk$500-600)?

原帖由 2heiBBmama 於 10-2-23 06:58 發表
佢落咗機問佢要搭幾耐至番到屋企, 仲之就$100/day, 個邊搭車船唔會咁貴, 咁貴搭內陸機啦, 多數2-3日都番到屋企...

男爵府

各位唔該晒!

我剛剛打去勞工處問過, 唔一定提供內陸機票, 係僱主與外傭商量, 即要提供內陸交通費用再加$100/日.

我決定提供內陸機票, 不過我唔高興的係我唔係"老馮"要咁做.

我工人其實表現唔錯, 煮食非常好, 湊BB亦好好, 但係近排開始懶, 成屋都係塵, BB瞓咗, 我地係屋企佢都係房睇書, 連我老公睇唔過眼, 叫我安排佢抹屋. 焗爐面, 微波爐面可以係灰黑色, 我用濕紙巾加萬潔靈可以令兩張紙巾變黑色. 我仲係DIRECT HIRE請佢, 佢一毫子都唔駛俾就來打工, 我半年出一次BONUS俾佢, 生日送手提CD機俾佢, 新年封大利是, 我食咩佢食咩, 有時我唔係屋企食, 我都會係街買叉燒飯或KFC(成$3X/SET)佢食. 而家佢竟然咁"老馮", 好! 我決定佢滿約唔出BONUS來抵銷返內陸機加PEAK SEASON(機票貴成40%)放假條數.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你覺得佢值得就無謂同佢計較, 好工人係值得僱主尊重的.

男爵府

我一直都無同佢計架, 佢初初來頭三個月, 好多日勞工假, 我都無扣佢人工, 照FULL PAID俾佢.我係唔鐘意佢用"老馮"的態度, 而且近排懶咗好多.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 貝拉 於 10-2-23 11:35 發表
我一直都無同佢計架, 佢初初來頭三個月, 好多日勞工假, 我都無扣佢人工, 照FULL PAID俾佢.我係唔鐘意佢用"老馮"的態度, 而且近排懶咗好多.

既然你講到個工人咁"老馮" , 點解仲要同佢續約呢? 不過約都續咗, 將來你就唔使對佢太好啦, 有好多工人唔識感激架, 你做好僱主本份, 等佢明白到你之前對佢有幾好, 等佢反醒下都好架.....

男爵府

你對佢咁好, 我都會覺得你應該"老馮"對我好啦~~~
我工人做得好好, 我都唔會出bonus & 成日買野比佢
工人真係會縱壞
你工人返黎, 祝你好運啦~~
而且, 我覺得$100/day 咁比佢, 實在太多喇
佢話要2-3日先返到home
咁來回佢咪好 "so"
同佢講 only 比$300 for 佢返去
因為 contract 講finish contract 係比一次
到佢下個contract 坎咯, 咪比$300佢返歸囉
我地對工人好, 唔代表我地要比佢地搵笨~~~

男爵府

唉! 我諗佢淨係記得我對佢唔好的地方, 唔會記得我平時對佢幾好, 有d心淡.
我老公話雖然佢好好, 但佢都有機會唔返來, 叫我做定心理準備. 我而家都係全職媽媽, 有兩個囡, 一個就來5歲, 一個7個月大. 如果佢真係唔返, 我都唔會再請工人, 唯有自己辛苦d.

大宅

好媽媽勳章

對個工人好d工人又會變成老馮, 練精學懶, 對個工人嚴謹又比人話我地刻薄. 你話請工人幾煩.

首頁

尾頁

跳至